Callixte Mbarushimana utlämnad till ICC

Franska myndigheter överlämnade under tisdagen den 25 januari den rwandiske rebelledaren Callixte Mbarushimana till ICC, Internationella brottmålsdomstolen i Haag. På fredag kommer Mbarushimana att officiellt informeras om åtalspunkterna som som omfattar fem fall av brott mot mänskligheten och sex fall av krigsförbrytelser mot civila i Demokratiska republiken Kongo.

Callixte Mbarushimana, som är en av ledarna för FDLR, de demokratiska styrkorna för befrielse av Rwanda, anklagas bland annat för mord, våldtäkt och tortyr mot civila i syfte att nå politisk makt. FDLR har rötterna i de hutuextremistiska grupper som låg bakom folkmordet i Rwanda 1994. FDLR har sin bas och verkar i östra Kongo. Mbarushimana har lett FDLR från Paris efter att han 2003 fick politisk asyl i Frankrike.

Mbarushimanas advokater har sedan hans gripande i november 2010 försökt förhindra ett utlämnande till Haag då de hävdar att det finns en risk att ICC i sin tur lämnar ut Mbarushimana till Rwanda där en korrekt rättegång inte är att vänta. Rwanda har tidigare begärt att få Mbarushimana utlämnad av Frankrike för hans påstådda delaktighet i folkmordet där.
– Jag kommer att underrätta domstolen att Mbarushimana begär att bli frisläppt, säger advokaten Nick Kaufman till nyhetsbyrån AFP.
Franska myndigheter har utlämnat Mbarushimana till ICC villkorat att han inte lämnas ut till Rwanda.

– Åtalet mot FDLR:s ledare kommer att ge tillfälle att demobilisera denna väpnade grupp. Det är ett steg mot rättvisa för alla offer, för fred i regionen och hopp för invånarna, skriver ICC:s åklagare Luis Moreno-Ocampo i ett uttalande.
– Mbarushimana har öppet förnekat FN:s rapporter om FDLR:s brutala massvåldtäkter av hundratals kvinnor i Kongo. Vi kommer inte att förneka dessa offer rättvisa.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon välkomnar i ett uttalande genom sin talesman utlämnandet. I samband med detta välkomnas också Tysklands beslut att åtala två andra FDLR-ledare för allvarliga brott mot folkrätten. Ignace Murwanashyaka, ordförande i FDLR, och Straton Musoni, vice ordförande greps i Tyskland i november 2009.
– Det internationella samarbetet med att åtala dessa individer för grova brott mot folkrätten kommer att förstärka kampen mot straffrihet, förklarar talesmannen i uttalandet.

Läs mer

Domstolsbeslut i Paris - Callixte Mbarushimana ska utlämnas till ICC (Amnesty Press 4 november 2010)

ICC slog till i Paris - Callixte Mbarushimana greps efter hemligt åtal (Amnesty Press 13 oktober 2010)

ICC om gripandet av Callixte Mbarushimana

Milisledare gripen för massvåldtäkterna i Luvungi (Amnesty Press 6 oktober 2010)

Justitieministern lovar: Slut på straffriheten för sexuellt våld ( Amnesty Press 24 september 2010)

Makt i olika former på bokmässan (26 september 2010)

FN bekräftar: Över 150 kvinnor våldtogs utan att FN-trupper kunde ingripa (Amnesty Press 25 augusti 2010)

Åter till Kongo (ledare i Amnesty Press nummer 3/2010)

FN avbryter stöd till 213:e brigaden i armén - ”De mördade 62 civila” (Amnesty Press 11 november 2009)

Tyskland griper ledarna för FDLR - Rwanda begär utlämning (Amnesty Press 18 november 2009)

Amnestys ICC-grupp


AFP