Filmfestivalen Angeläget slog rekord

Filmfestivalen Angeläget slog rekord med fler tävlande bidrag och större publik. Möt några av filmskaparna som prisades för sina berättelser om verkligheten vid galan i Göteborg.

reportage | 2013-05-01
Av: Charlie Olofsson
Olle Öberg (till höger) har gjort filmen ”De ansiktslösa”. Här tillsammans med fotografen Josef Samuelsson.

Olle Öberg (till höger) har gjort filmen ”De ansiktslösa”. Här tillsammans med fotografen Josef Samuelsson. Foto: Charlie Olofsson

– Då kan ni slå av era mobiltelefoner och slå på era förhoppningar och förväntningar.
Med de orden inleddes filmgalan av artisten Emil Jensen. I publiken väntade 370 unga filmskapare på att se om just deras film skulle utses till en av festivalens vinnare. Det var knäpptyst när Olle Öbergs film ”De ansiktslösa” började visas framme på vita duken.
I första scenen syns elvaåriga Nicolina, som sitter hemma i köket och pysslar. Snart framgår det att hon målar en ansiktsmask. Nicolina lever som papperslös. Hon kan inte lämna lägenheten och hennes syster har slutat prata.
– Jag kan inte sova på nätterna. Jag tänker hela tiden på hur det ska bli med oss, säger Nicolina medan kameran vilar på färgburkarna.

Olle Öberg går på Biskops Arnö folkhögskola och prisades dubbelt under filmfestivalen. Vid sidan av diplomet från juryn vann han också ”publikens pris” efter en omröstning i salongen. Juryn berömde det visuella knepet med ansiktsmaskerna. ”Personerna skildras inte som offer utan som skapande människor. Trots sina masker är de inte anonyma” löd motiveringen.

Olle Öberg har varit på Angeläget tidigare. För tre år sedan vann han pris för filmen ”Vad betyder ett liv?” Den handlade också om situationen för papperslösa och det var under arbetet med den som idén till ansiktsmaskerna föddes.
– Vi hade suddat ansiktena på personerna i filmen. Man gör ju ofta så med människor som ska vara anonyma, men det får dem att framstå som kriminella. Jag tänkte att man borde kunna göra på något annat sätt, säger han.
Innan han började med den nya filmen övervägde han idén med ansiktsmaskerna noga.
– Är det jag, de eller samhället som sätter på maskerna? Det är egentligen kränkande att behöva ta på sig en mask, säger han.

Artisten och estradpoeten Emil Jensen var både konferencier och gästtrubadur.

Artisten och estradpoeten Emil Jensen var både konferencier och gästtrubadur. Foto: Charlie Olofsson

Angeläget är Sveriges största dokumentärfilmsfestival med unga filmskapare. Den arrangeras årligen av Amnesty International och KulturUngdom. Alla filmer handlar om mänskliga rättigheter och festivalen engagerar unga filmskapare från hela landet. Årets festival slog rekord med 102 inskickade bidrag. Av dem nominerades 25 till filmgalan på biografen Bergakungen i Göteborg. Där visades och prisades de sju vinnarna.
Projektledaren Martin Rydehn passade på att berömma filmskaparna för deras förmåga att skildra samhällsproblem och låta människor berätta sina historier:
– Ni återspeglar inte bara samhället. Ni påverkar hur vi som tittar på filmerna ser på världen.

Stämningen i salongen förgylldes av att gäster från filmbranschen var på plats för att kommentera de vinnande bidragen.
– Det känns roligt att få bekräftat att budskapet gick fram, säger Lovisa Gryvik, som prisades för sin film ”Harambee – Alla hjälps åt”.

Lovisa Gryvik fick pris för sin film ”Harambee – alla hjälps åt”.

Lovisa Gryvik fick pris för sin film ”Harambee – alla hjälps åt”. Foto: Charlie Olofsson

Filmen handlar om rätten till utbildning, en rättighet som förvägras många barn. Genom skolan fick Lovisa Gryvik möjlighet att åka till Kenya och filma på barnhemmet Gustaf Center.
– Jag fick verkligen en tankeställare när jag kom dit. Där har man tur om man får gå i skolan. Här vill vi bara att den ska ta slut, säger hon.

Barnen och ungdomarna i filmen har många drömmar. De vill bli lärare, piloter eller läkare, men 30 procent av barnen i Kenya får aldrig chans att utbilda sig. I filmen intervjuas en lärare och en rektor som har grundat organisationen Kisea. De arbetar för att barn med särskilda behov ska få möjlighet att gå i skolan.
– Föräldrarna skäms ofta över barnen och gömmer dem hemma, förklarar Lovisa Gryvik.

Sanna Stahl och Oliver Der Hovakimian fick pris för filmen ”Romer i verkligheten”.

Sanna Stahl och Oliver Der Hovakimian fick pris för filmen ”Romer i verkligheten”. Foto: Charlie Olofsson

Psykisk ohälsa, mobbning och hemlöshet var andra teman som togs upp i årets vinnarfilmer. Sanna Stahl och Oliver Der Hovakimian, som går på JB-gymnasiet i Norrköping, fick pris för sin film ”Romer i verkligheten”. I filmen intervjuas Domino Kai, aktivist och utredare på DO, Diskrimineringsombudsmannen. Han berättar om stereotyperna och diskrimineringen som möter romer i Sverige och Europa. I en stark scen berättar han också om överfallet i tunnelbanan.
– Det har gett mig eviga ärr, säger han i filmen.

För att kränkningarna mot romer ska upphöra krävs både politisk vilja och förändrade attityder, tror Sanna Stahl.
– Det här behöver uppmärksammas mer, så att det händer någonting, säger hon vid minglet efter festivalen.
Under arbetet med filmen väntade fimteamet länge på en kommentar från EU-minister Birgitta Ohlsson. Till slut fick de svar på mejl från hennes statsrådsassistent. Mejlet beskrev det politiska arbetet för att stärka romers ställning men Sanna Stahl är inte övertygad:
– Vi får hoppas att de håller vad de lovar.

Efter filmfestivalen kommer åtta filmer att samlas på en DVD som går att beställa via Angelägets webbplats. Flera av filmerna går också att se på Youtube.

Charlie Olofsson

Årets vinnarfilmer:

Tre berättelser
Filmskapare: Anna Mattiassson, Lisa Westerlund & Elin Ohlsson

Nätmobbning - den anonyma mobbningen
Filmskapare: Oliwer Hägglund, Sanna Norlindh & Marcus Magnberg

Harambee- alla hjälps åt
Filmskapare: Lovisa Gryvik

Psykisk ohälsa
Filmskapare: Anna Hedenstedt, Cornelia Hermansson & Mika Sund

Romer i verkligheten
Filmskapare: Sanna Stahl & Oliver Der Hovakimian

De ansiktslösa
Filmskapare: Olle Öberg

reportage | 2013-05-01
Av: Charlie Olofsson