Ebbe - myten om en social klättrare

filmer | 2009-02-28

Ebbe - The Movie
Regi: Karin af Klintberg & Jane Magnusson

Myten kring Ebbe Carlsson spinner vidare.

Jag vill börja recensionen med att säga att jag är 25 år gammal. När hela den här grejen med Ebbe Carlsson hände var jag omkring fem år gammal och lyckligt ovetande. Visst har jag hört en del saker sedan dess men det mesta som behandlas i dokumentären om Ebbe Carlsson var helt okänt för mig tidigare.

För er som inte vet: Ebbe Carlsson började som journalist. Han jobbade bland annat för GT och Sydsvenska Dagbladet innan han blev pressekreterare åt justitieministern på 1970-talet. Sedan blev han bokförläggare, först på Tidens förlag som han egenhändigt nästan körde i botten och efter det på Bonniers.

Ebbe Carlsson hade under sina olika karriärer lyckats skaffa sig ett enormt kontaktnät. Han hade även en kuslig förmåga att få de mäktiga personerna i sin omgivning att ha överseende med hans många övertramp. Bland annat brukade han utnyttja polisbilar för privat bruk, vilket man såklart inte ska göra.

När de tyska RAF-terroristerna intar den västtyska ambassaden i Stockholm är Ebbe Carlsson, i egenskap av pressekreterare åt justitieministern, där och tar över polisens insats. Han blev senare anklagad för att allvarligt ha försvårat polisens arbete.

Men det som Ebbe Carlsson är mest känd för är att han lyckades göra sig till en av huvudfigurerna i Palme-utredningen. Med hjälp av bland annat justitieministern Anna-Greta Leijon och rikspolischefen Nils Erik Åhmansson, startade han en egen utredning för att hitta Olof Palmes mördare. Ebbe Carlsson får till och med polisbeskydd.

En inte helt upplysande dokumentär om mannen bakom löpsedlarna.

När detta kom ut, i något som idag är känt som Ebbe Carlsson-affären, blev det såklart en stor skandal. Till slut får både justitieministern och polischefen avgå.

Om man, som jag, ser den här filmen utan att ha alltför mycket förkunskaper får man ta del av en minst sagt skum del av den svenska samtidshistorien. Med intervjuer med bland annat Anna-Greta Leijon, Sverker Åström och Ebbe Carlssons systrar, berättar Ebbe – the movie om hur Ebbe Carlsson lyckades mygla och fiffla sig in bland maktens toppskikt. En bisarrt rolig upplevelse.

Man sitter och skrattar under en stor del av filmen, för det är verkligen riktigt sjukt vad den här killen lyckades göra. Men i slutändan är det inte särskilt förståeligt.

Filmmakarna verkar utgå från att det finns en stor mytbildning kring Ebbe Carlsson, vilket det säkerligen gör, men de gör inga ansatser att slå hål på den. Han beskrivs som en person som klättrar till toppen med hjälp av någon slags övernaturlig drivkraft. Någon som enbart med kraft av sin personlighet blir en tungviktare inom den svenska politiken. Han är en riktigt speciell person helt enkelt.

Kalla mig naiv, eller till och med okunnig om hur svensk politik fungerade på 1970- och 80-talet, men det räcker inte. Hur kan en person, som aldrig beskrivs som vare sig kompetent eller kunnig, bli så inflytelserik? Filmen hade tjänat mycket på att problematisera detta. Som det är nu känns den mest som ett ganska ytligt, om än välgjort och snyggt filmat, porträtt av ”mannen, myten och affären”, Ebbe Carlsson.

Jasin Abdulssmed

filmer | 2009-02-28