Skruva den som Fares

filmer | 2003-12-18

”Jalla! Jalla!”
SVT1 2 januari kl 21:00
Regi: Josef Fares
Sverige 2000
Medverkande: Fares Fares, Torkel Petersson, Tuva Novotny, Laleh Pourkarim, Jan Fares

En titt i julhelgens TV-tablåer visar att utbudet till största delen består av gammal skåpmat: repriser av redan repriserade filmer. Ett undantag att se fram emot är dock Josef Fares publik- och kritikersuccé ”Jalla! Jalla!” från 2000.

Filmen utspelar sig under några sommardagar i en svensk småstad, och i parken jobbar bästa kompisarna Roro och Måns, spelade av Fares Fares och Torkel Petersson. De är två coola killar som visserligen plockar fimpar och hundskit, men som helst av allt slappar i solen och filosoferar över livet. Men så en dag förändras plötsligt deras tämligen obekymrade tillvaro: Roros familj vill gifta bort honom med en tjej, Yasmin (Laleh Pourkarim), som han aldrig har träffat. Men vad familjen inte vet är att Roro redan har en flickvän, Lisa (Tuva Novotny). Situationen kompliceras ytterligare av att Yasmin riskerar att skickas tillbaka till Libanon om han inte gifter sig med henne.

Det är inte alltid så lätt för Roro, Lisa, Måns
och Yasmin i filmsuccén ”Jalla! Jalla!”
Medan Roro kämpar för att samtidigt försöka hjälpa Yasmin med att förhindra bröllopsplanerna och hålla liv i förhållandet med Lisa, har Måns fullt upp med sina egna bekymmer. Han har problem med potensen, vilket han med hjälp av flickvännen försöker fixa på de mest oväntade och uppfinningsrika sätt.

”Jalla! Jalla!” är en mycket rolig film med många förvecklingar, skruvat tempo och situationskomik. Men här finns också ett underliggande allvar i form av generationskonflikter och kulturkrockar och Josef Fares lyckas väl i sin strävan att kombinera de två.

Dessutom är skådespelarprestationerna genomgående mycket bra, den då relativt okände Torkel Petersson är lysande, men allra största behållningen är nog ändå Jan Fares. I rollen som Roros pappa, Farsan, är han helt enkelt fantastisk!

Karin Fjell

Fler julfilmer
**

filmer | 2003-12-18