På jakt efter svar i en vapenglad nation

filmer | 2003-12-18

Video: Bowling for Columbine
Regi: Michael Moore
USA 2002
Medverkande: Michael Moore, Bill Clinton, George W. Bush, Marilyn Manson, Charlton Heston

Varje år dödas fler människor av vapen i USA än någon annanstans i västvärlden. I ”Bowling for Columbine” försöker dokumentärfilmaren och författaren Michael Moore ta reda på varför. Han köper inte den gängse förklaringen att lättillgängliga vapen, en blodig historia, fattigdom och en våldsam nöjesindustri skulle vara anledningen. Många andra länder delar dessa drag med USA, utan att man för den skull hänger sig åt liknande blodbad, anser Moore.

I sin jakt på sanningen träffar Moore absurda vapenivrare, sörjande föräldrar och tonåringar som tillverkar bomber hemma i köket. Han konfronterar också det mäktiga politiska etablissemanget och näringslivet som underblåser både den rådande vapenkulturen och rädslan. Man både häpnar, förskräcks och roas ibland av de mest märkliga åsikter som kommer fram. Och allra läskigast blir det när han träffar den gamle skådisen Charlton Heston, ordförande för den mäktiga och inflytelserika National Rifle Association. Hans åsikter gör en riktigt, riktigt mörkrädd.

Med kameran som vapen jagar Michael Moore
politiker och industriledare.
Men en av de få människor med vettiga och sansade idéer som kommer till tals i filmen, är kanske förvånansvärt nog den ökände artisten Marilyn Manson. Han har av vissa beskyllts för att, genom sina texter, ha inspirerat ungdomarna som utförde massakern på Columbine High School i Colorado.

”Bowling for Columbine” fick tidigare i år en välförtjänt Oscar i kategorin bästa dokumentär. Men tyvärr har nog Moores tacktal på galan, där han angrep president Bush, fått mer uppmärksamhet än filmen, i alla fall i USA.

Michael Moore är en mycket produktiv man och bland hans tidigare filmer märks bland annat ”Roger & me” och ”TV Nation”. Han har dessutom skrivit ett antal böcker, varav den som senast översatts till svenska är ”Korkade vita män”, som utkom tidigare i år på Ordfront. Nästa år kommer filmen ”Fahrenheit 9/11” där Moore undersöker vad som hänt i USA efter den 11 september, och hur Bush-administrationen använt sig av denna händelse för att gagna sina egna mål och syften.

Som vanligt när det gäller Michael Moore är det full fart hela tiden. Vare sig han skriver böcker eller filmar är det lite grann som Formel 1, men utan bromsar eller depåstopp. Det går runt, runt i en sisådär 72 varv, accelerationen ökar till 3 g, minst. Och efteråt snurrar skallen av alla intryck, bilder och åsikter. Men en sak är säker, oavsett om man håller med Michael Moore eller inte, han lämnar aldrig någon oberörd. Och gillar man honom är ”Bowling for Columbine” dessutom en riktigt bra film.

Karin Fjell

Fler julfilmer
**

filmer | 2003-12-18