Ukraina: Hemliga fångar släppta
Bägge sidor i konflikten i Ukraina håller hemliga fångar som ska användas vid utväxlingar. Det hävdar Amnesty International och Human Rights Watch.
artiklar | 2016-11-01 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #3/2016 |
FRIGIVEN. Mykola Vakaruk, en av de 13 frigivna fångarna, berättar den 30 augusti i Donetsk om hur han under 600 dagar i ukrainsk fångenskap misshandlades. Foto: Alexey Filippov/AFP/TT
Den 21 juli publicerade Amnesty International och Human Rights Watch, HRW, gemensamt rapporten ”You Don’t Exist.’ Arbitrary Detentions, Enforced Disappearances, and Torture in Eastern Ukraine”.
I rapporten hävdas att både den ukrainska säkerhetstjänsten SBU och de facto-myndigheterna i folkrepublikerna Donetsk och Luhansk torterar civila och håller dem i hemliga häkten. Enligt rapporten kan syftet vara att ha fångar som sedan kan användas som ”valuta”vid fångutväxlingar mellan regeringen i Kiev och separatisterna i östra Ukraina.
– Det kan aldrig vara lagligt eller försvarligt att föra bort folk från gatan, skära av dem från kontakt med familj och advokater och sedan misshandla dem och utsätta dem för övergrepp, sade Tanya Lokshina, utredare på Human Rights Watch, HRW.
Ukrainas regering får stöd av Nato, EU och USA medan folkrepublikerna i östra Ukraina stöds av Ryssland.
– Tortyr och hemliga fängelser hör inte till historien i Ukraina. Det händer just nu på bägge sidor i konflikten, sade Denis Krivosheev, chef för Amnestys utredningsavdelning för Eurasia. De länder som ger stöd – vilken sida det än handlar om – vet om detta. De kan inte fortsätta blunda för dessa motbjudande övergrepp.
Ett av fallen som finns i rapporten är ”Vadim”, en 39-årig man som i april 2015 stoppades vid en ukrainsk vägspärr. Han tillbringade sex veckor i fångenskap hos den ukrainska säkerhetstjänsten, SBU, som torterade honom för att få honom att erkänna att han arbetade för separatisterna. När han frigavs återvände Vadim hem till Donetsk där separatistmyndigheterna omedelbart grep honom. Under två månader hölls han i hemligt fängelse och utsattes för misshandel för att han skulle erkänna att han hade rekryterats som agent av SBU.
SBU anklagas i rapporten för att ha ett hemligt fängelse i Charkiv. FN hävdade i sin senaste Ukrainarapport den 3 juni att 15 män och en kvinna hålls inspärrade där.
Efter att rapporten publicerades frisläpptes under en vecka tolv män och en kvinna från hemliga häkten på den ukrainska sidan. Amnesty och HRW har nu skrivit till Ukrainas militäråklagare med krav på att fler hemliga fångar ska friges.
Ulf B Andersson
Läs mer om Ukraina från Amnesty Press
På flykt från Krim (31 oktober 2016 – också i nummer 3/2016)
artiklar | 2016-11-01 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #3/2016 |