Vår begränsade tid

filmer | 2004-08-05

Manus och regi: Isabel Coixet
Medverkande: Sarah Polley, Scott Speedman, Deborah Harry, Mark Ruffalo, Julian Richings med flera.
Land: Kanada

Isabel Coixet har regisserat och skrivit manuset till filmen "Mitt liv utan mig". Filmen är baserad på novellen Pretending the bed is a raft av Nancy Kincaid, och handlingen utspelar sig i den kanadensiska staden Vancouver.

Berättelsen kretsar kring tjugotreåriga Ann som spelas av Sarah Polley. Hon bor tillsammans med sin arbetslöse man och sina två döttrar i en husvagn i sin mammas trädgård. En dag faller hon ihop av smärtor i magen, och hon åker till sjukhuset i tron att hon är gravid igen. Men istället får hon beskedet att hon har cancer. Cancer som spridit sig så mycket att läkarna ingenting kan göra. Hon får veta att hon har två månader kvar att leva.

Sarah Polley i rollen som cancersjuka Ann

Och det är först nu, när Ann vet att hon ska dö, som hon verkligen börjar leva. Hon beskriver hur det känns som att ha vaknat upp ur en dröm, och för första gången tar hon kommandot över sitt eget liv. Ann bestämmer sig för att inte berätta för någon om sin sjukdom, för att skydda sina nära och istället göra det bästa av sin sista tid på jorden.

Ann skriver en lista över vad hon vill hinna uträtta och uppleva innan hon dör, och skrider sedan till verket. Ödmjukheten i hennes önskemål skär i hjärtat, och inte en enda gång slår filmen över i den sentimala känslogegga man skulle kunna befara. Ann vill byta frisyr. Hon vill hinna spela in kasettband med födelsedagsgratulationer till sina döttrar. Hon vill prova att älska med en annan man. Fascinerad följer publiken hennes förberedelser inför det okända, och det är omöjligt att inte imponeras av hennes lugn och styrka.

Sarah Polley gör en mycket känslig tolkning av rollen som den döende mamman. Med sparsamma medel låter hon oss ana den storm av olika känslor som fyller Ann, hela tiden utan att gå för långt och skriva åskådarna på näsan.

I rollen som Anns make Don ser vi Scott Speedman, känd från tv-serien Felicitity. Också han gör en bra tolkning av rollen som ung och välmenande men bortkommen och hjälplös småbarnsfar.

Deborah Harry spelar Anns desillusionerade mamma, som med utgångspunkt i gamla Joan Crawford-filmer bittert undervisar sina barnbarn om de sorger de har att vänta. Skådespelarnas prestationer håller genomgående en mycket hög nivå, även om Anns läkare, spelad av Julian Riching, är en aning för teatralisk för att kännas trovärdig.

Sarah Polley och Mark Ruffalo

"Mitt liv utan mig" är en oerhört stark film, en film om livet och om döden. Den konfronterar sin publik med det faktum som vi alla känner till, men som de flesta febrilt försöker glömma eller förneka: det faktum att vår tid i livet är begränsad.

Filmen väcker många tankar, och människor lämnar salongen tysta, fundersamma, djupt tagna. För filmen tvingar var och en att ställa sig själv samma fråga som Ann gör: Vad skulle stå på min lista? Kommer jag, som Ann, att ångra att jag inte levde mer, inte levde intensivare?

Filmen påminner oss om den obevekliga sanningen i den gamla klyschan. Varje dag kan faktiskt vara den sista. Och man bör leva därefter.

Nina Persson
Amnesty Press, praktikant

filmer | 2004-08-05