Kärlek bortom konventionerna

filmer | 2006-12-23
Av: Solveig Hauser

Titel: En såpa
Regi: Pernille Fischer Christensen
Medverkande: Trine Dyrholm, David Dencik, Frank Thiel m fl
Land: Danmark
Premiär: 25 december

En härlig dansk film om kärlek, vänskap, öppenhet och om att vara nyfiken på sin granne. Kanske bor någon där som kan som kan locka fram känslor du inte visste att du hade. Denna överraskande upptäckt gör nyskilda Charlotte som motvilligt dras in i en romans med transexuella Veronica som bor i våningen under hennes nya bostad.

Det är många dörrar som öppnas och stängs i hyreshuset där Charlotte och Veronica bor. En trappa upp flyttar Charlotte in och försöker inreda sin nya lya, ljust och minimalistiskt. Som nyskild är ändå sängen mest intressant och dit hon drar med sig olika killar och håller Veronica vaken på nätterna med sina eskapader.

Veronica lever ett stillsammare liv i sin mörka lägenhet, fylld av spetsar och prydnadssaker – och TV.

TV:n och såpor om kärlek upptar mycket av hennes tid. Samt att vänta på brevet som ska ge besked om hon ska få tillåtelse att genomgå ett könsbyte. Veronica är deprimerad. Hennes familj har förskjutit henne och hennes mor – som är av dem som står för de stängda dörrarna i filmen – kommer och hälsar på ibland, men visar ett tydligt avståndstagande och kommer bara i smyg. Pappan får absolut inte veta att hon varit där. Hon vägrar konsekvent att använda namnet Veronica när hon tilltalar sin ”dotter”. Olika män som köper sexuella tjänster av henne passerar också in och ut i lägenheten.

Trine Dyrholm (Charlotte) och David Dencik (Veronica) i en laddad scen.

En natt tar Veronica en överdos tabletter. Hunden skäller och väcker Charlotte som ligger och sover i våningen ovanför. Sakta, sakta vävs deras liv in i varandra.

Motvilligt tar Charlotte hand om hunden när Veronica ligger på sjukhus och det ena leder till det andra. Ännu mer motvilligt inser Charlotte att hon attraheras av Veronica som är smickrad och kärlekstörstande – men lite tveksam till romansen är hon allt, det var inte riktigt som hon tänkt sig kärleken. Men deras öden har mötts och de dras in i en karusell av starka känslor där båda sårar varandra djupt och där Charlottes tidigare pojkvän, den supersnygge och lyckade läkaren Kristian, figurerar på ett hörn..

Temat griper tag i en och filmen är både rolig och en formidabel känslocentrifug där man lite storögt sitter i biofåtöljen och tittar rakt in i Charlottes och Veronicas vardagsrum. Lite som en såpa om än inte med de traditionella karaktärerna. Vem kan man bli kär i? Ska vi inte våga öppna dörren och kanske få ett möte med en ny människa? Kasta invanda föreställningar och bara ledas av våra sinnen?

Solveig Hauser

filmer | 2006-12-23
Av: Solveig Hauser