Imponerande debut av Ala Riani
Ala Riani berättar i sin debutbok ”Krigets dotter” om sin kurdiska familjs historia. Det är en angelägen personlig berättelse som också berättar om kampen för ett fritt Kurdistan.
böcker | 2023-07-08 Av: Sanna Blomgren Även publicerad i AmnestyPress #3/2023 |
Ala Riani (f. 1980) är skådespelare och har medverkat i produktioner som "Kalifat" och "Det som göms i snö". Hennes debutbok är en självbiografisk skildring om kamp och frihet. Foto: Viktor Gårdsäter
Bok: Krigets dotter
Författare: Ala Riani
Förlag: Natur & Kultur
Jag läser ut Ala Rianis debutbok i ett svep. Fångas av berättelsens driv. Den är välskriven. Och brutal. Måste ibland påminna mig om att det är en skildring av verkligheten. En bit av historien - och således även nutiden. Krigets dotter handlar om Ala Riani och hennes familj. En berättelse om kampen för ett fritt Kurdistan. En skildring av de spår som förtryck, krig och flykt lämnar i människor.
Riani börjar sin berättelse den stund hon kommer till världen. Året var 1980 och bomberna föll över hennes hemstad Mahabad, en stad i nordvästra Iran med stor andel kurder bland invånarna. Det var för övrigt här som Qazi Muhammad i januari 1946 utropade en kortlivad kurdisk republik.
Med avstamp i den dramatiska natten 1980 nystar Riani sedan upp såväl sin familjehistoria för läsaren. Även om hon själv står i centrum i berättandet ger hon också sina föräldrar och deras livsöden stort utrymme i boken. En akt präglad av lika delar kärlek och respekt för den politiska kamp de fört och de uppoffringar den inneburit, men som också rymmer stråk av sorg och saknad; särskilt den efter en pappa som stannade i Kurdistan när resten av familjen flydde till Sverige.
Foto: Natur & Kultur
Krigets dotter är en högst personlig berättelse, med avstamp i levda erfarenheter. Samtidigt är det ett utsnitt ur en större berättelse om Kurdistan och kurderna. Den rymmer betraktelser av hur det är att ständigt marginaliseras. Vidare har Riani, som bokens undertitel – Kvinna, liv, frihet (slagordet från protesterna hösten 2022) – avslöjar, en ständigt feministisk blick på världen. Ur den träder nyanserade resonemang om skärningspunkten mellan patriarkatet och kolonialismen fram.
I förordet skriver hon:
Jag tillhör ett bortglömt folk. Det betyder att man alltid kommer i andra hand. Att man väljs bort. Att andra får tala för en. Tala över en. Med den här boken har jag fått möjlighet att tala för mig själv, med min egen röst.
Och som hon talar. Det är utlämnande, sårbart, skarpt och angeläget.
Sanna Blomgren
[email protected]
Fotnot: En kortare version publiceras i nummer 3/2023.
Läs mer om Iran från Amnesty Press
Uppvaknandet i Iran – kan protesterna störta regimen? (18 februari 2023)
Irans dramatiska historia (12 januari 2023)
Hösten som skakat Iran (11 januari 2023)
”Jag vill bara att denna mardröm ska vara över så att min familj kan återgå till en vardag” (10 januari 2023)
Återblick på andra världskrigets tid i Iran (20 januari 2023)
Kvinnors vittnesmål inifrån fängelser i Iran (31 maj 2021)
Ett liv mitt i Irans omvälvande historia (17 juni 2020)
böcker | 2023-07-08 Av: Sanna Blomgren Även publicerad i AmnestyPress #3/2023 |