Bitter eftersmak på tomaterna

Yvan Sagnet berättar i ”Älska din dröm” om hur tomatplockare med afrikanskt ursprung år 2011 organiserar en strejk i Italien. Yvan Sagnet, som kommer från Kamerun, blev talesperson för de strejkande. Hans berättelse är en högst angelägen läsning, konstaterar Hannah Laustiola.

böcker | 2015-06-06
Av: Hannah Laustiola
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015
Älska din dröm – Italiens osynliga slavarbetare i strejk

Älska din dröm – Italiens osynliga slavarbetare i strejk Foto: Celanders förlag

Bok: Älska din dröm – Italiens osynliga slavarbetare i strejk
Författare: Yvan Sagnet
Översättning: Margareta Zetterström
Förlag: Celanders förlag

För varje nyhetshistoria som berättas finns det minst en historia som förblir oberättad. När rapporterna om flyktingkatastroferna på Medel-havet avlöser varandra hör vi sällan om vad som händer de som överlevt dessa fasansfulla resor.

Fabrizio Gattis reportagebok Bilal (recenserad i AP nr 1/2014) avslutade färden i migranternas fotspår på tomatfälten i Italien. Tillsammans med dessa överlevare jobbade han under slavlika former. Yvan Sagnets bok tar vid där Gattis slutade. Sagnet kom inte havsvägen men som fattig student i Italien söker han sig till fälten för sommarjobb.

Med sin bildade bakgrund har han en kännedom om rättigheter som de flesta andra saknar. Sagnet blir så en förgrundsgestalt för den strejk som tar form. Med lätt hand och berättandets gåva skriver han på ett underhållande sätt om arbetarnas kamp men även om hur viktigt engagemanget från de italienska aktivisterna är, vilket förstås är uppmuntrande ur ett Amnestyperspektiv.

Det är högst angelägen läsning, även om tomaterna på middagsbordet fått en bitter eftersmak.

Hannah Laustiola

böcker | 2015-06-06
Av: Hannah Laustiola
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015