Stäng Guantánamo!

ledare | 2006-03-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2006

När de första fångarna transporterades från Afghanistan till USA:s bas Guantánamo på Kuba var Amnesty och andra organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter kritiska. Om människor grips och är misstänkta för brott så ska de åtalas och ställas inför rätta i rättegångar som är godtagbara enligt internationella normer. Är det fråga om krigsfångar har de enligt internationell rätt vissa rättigheter. USA förklarade dock att fångarna på Guantánamo var »fientliga kombatanter«, och därmed tillhörde en kategori som ingen tidigare hade hört talas om i folkrättsliga sammanhang.

Fyra år har gått sedan de första fångarna anlände i januari 2002. Fortfarande sitter omkring 500 personer från 35 länder inspärrade på Guantánamo – en skandal som fortsätter dag efter dag, månad efter månad och som inte tycks ha någon slutpunkt. En del av fångarna har tillfångatagits i strider med amerikanska styrkor. Andra har sålts till USA av människor med ekonomiska motiv, medan en del helt enkelt har kidnappats och transporterats på något av CIA:s hemliga plan. Guantánamo är bara toppen på ett isberg i det system av fångläger som USA har upprättat i det så kallade kriget mot terrorismen. Där finns »spökfångar« som försvunnit i ett svart hål. Ena veckan kan de finnas någonstans i Östeuropa för att nästa vecka flygas iväg till Nordafrika.
Ingen vet säkert, inte ens Internationella Röda kors-kommittén som förvägras träffa dessa fångar. Allt fler vittnesmål om detta system, där det vi brukar kalla rättssäkerhet helt saknas, kommer nu från dem som har frigivits och från personer inom CIA som läcker till medierna. Tortyrliknande metoder används med sanktion från USA:s högsta politiska ledning. Fångar dör under förhör. Oskyldiga människor kidnappas när CIA förväxlar namn.

Amnesty fortsätter att kräva att alla fånganläggningar öppnas för internationell granskning och att lägret i Guantánamo stängs. Det är ett krav som nu får allt större tyngd. Den 16 februari presenterades en FN-rapport som krävde att lägret stängs och att fångarna antingen åtalas eller släpps. FN:s generalsekreterare Kofi Annan krävde att Guantánamo stängs »så snart som möjligt« och samma krav kom från Louise Arbour, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.
Den 16 februari antog också EU-parlamentet en resolution som kräver att lägret stängs omedelbart och att varje fånge »utan dröjsmål får en rättvis och offentlig rättegång«. Graham Watson, liberalernas gruppledare i EU-parlamentet, undrade när denna mardröm ska ta slut.
– Guantánamo är en skandal, påpekade Sarah Ludford, liberal EU-parlamentariker. USA:s »Founding fathers« måste vända sig i sina gravar när USA idag använder sig av olagliga fängslanden och till och med tortyr.

Ulf B Andersson

ledare | 2006-03-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2006