Appar för förtryck
I Saudiarabien har tillslagen mot människorättsaktivister ökat. Kronprins Mohammed bin Salmans charmoffensiv om förändringar har kombinerats med ett hårdare förtryck. En rad kvinnliga och manliga kvinnorättsförsvarare ska nu ställas inför rätta.
ledare | 2019-03-06 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #1/2019 |
Jamal Khasshoggi i april 2018. Foto: April Brady /POMED/Wikimedia
För ett år sedan drev Saudiarabiens mäktige kronprins Mohammed bin Salman sin charmoffensiv för att visa att kungariket var på väg att moderniseras. Biografer skulle öppnas och till sommaren skulle kvinnor få rätten att köra bil. Ett litet hopp började tändas trots många samvetsfångar i fängelserna, offentliga avrättningar och kriget i Jemen.
Men redan innan de första kvinnorna i juni 2018 hade fått sina körkort var allt som vanligt. I maj 2018 började myndigheterna gripa framstående människorättsaktivister, däribland några av de mest kända kvinnliga aktivisterna. En av de gripna var Loujain al-Hathloul, världsberömd för sin kamp mot körkortsförbudet och det manliga förmyndarsystemet som gäller alla kvinnor i Saudiarabien.
Godtyckliga gripanden fortsätter och häktena fylls av människorättsaktivister som anklagas för brott som ”kontakt med främmande makt i syfte att underminera landets stabilitet och sociala struktur”. Amnesty har presenterat trovärdiga uppgifter om att de häktade har utsatts för tortyr.
Loujain al-Hathloul är en av människorättsaktivisterna som nu har fängslats i Saudiarabien. Foto: Okänd/Wikimedia
Mordet den 2 oktober 2018 på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul rev bort alla illusioner om regimens karaktär.
Dramat med den 18-åriga Rahaf al-Qunun, som i januari flydde undan vad hon beskrev som åratal av ”psykisk och fysisk tortyr” från sin egen familj blev ytterligare en påminnelse om verkligheten i Saudiarabien. Genom att barrikadera sig på ett transithotell i Bangkok och via Twitter hålla världen underrättad om sitt öde fick hon dock stöd av FN:s flyktingorgan UNHCR och sedan asyl i Kanada.
Allt fler saudiska kvinnor har tröttnat på systemet med manlig förmyndare som ska bestämma om hon får resa utomlands, underteckna kontrakt om köp, läggas in på sjukhus och gifta eller skilja sig. Detta system må vara obsolet men kombineras nu med den nyaste tekniken, den statliga appen Absher, där en man kan registrera sina kvinnor och sedan få hjälp av myndigheterna att hålla koll på kvinnan.
Rahaf al-Qunun fick skydd av UNHCR i Bangkok. Foto: UNHCR/Khaled Ibrahim
Kronprinsen hoppas säkert att omvärlden ska glömma bort de människorättsaktivister som nu är fängslade. Men Amnesty och andra organisationer har fortsatt att enträget kräva att de ska friges. Det är av ännu större vikt nu när Saudiarabien, trots förtrycket, fortsätter att ha goda förbindelser med både USA, Storbritannien, Ryssland och Israel.
Ulf B Andersson
26 februari 2019
Lyssna på Konflikt i P1 : Flykten från könsdiktaturen - kvinnors frihet och länders heder (Sveriges radio 2 mars 2019)
Läs också
UN member states must demand release of women human rights defenders in Saudi Arabia (Amnesty International 6 mars 2019)
Saudi Arabia: Women’s Rights Activists Charged (Human Rights Watch 1 mars 2019)
Saudi Arabia: Over 50 Human Rights Groups Call for Immediate Release of Women's Rights Defenders (Amnesty International 1 mars 2019)
Saudi Arabia: European Parliament calls on EU countries to step up defence of women’s rights activists (Amnesty International 14 februari 2019)
Hong Kong: Sisters’ lives in grave danger if sent back to Saudi Arabia (Amnesty International 27 februari 2019)
Saudi Arabia appoints first female ambassador as it grapples with Khashoggi fallout (Euronews 24 februari 2019)
The world has not forgotten the women detained and tortured in Saudi Arabia (Amnesty International 14 februari 2019)
Läs mer från Amnesty Press
Ensaf Haidar fortsätter kämpa för sin mans frihet (9 juni 2016)
Raif Badawi – Sacharovpristagaren som är dömd till tio års fängelse (3 februari 2016)
Raif Badawi fick Sacharovpriset (16 december 2015)
Skärpt förtryck i Saudiarabien (6 juni 2014)
Palmepriset till människorättskämpar i Tunisien och Saudiarabien – Amnesty Press har träffat Radhia Nasraoui och Samar Badawi (31 januari 2013)
ledare | 2019-03-06 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #1/2019 |