Ultranörderier och tragik i amerikansk-dominikansk miljö
böcker | 2009-02-24 |
Oscar Waos korta förunderliga liv
Författare: Junot Díaz
Översättare: Niclas Hval
Huvudpersonen i Oscar Waos korta förunderliga liv är en dominikan som bor i USA. Han är även en enstöring som tröstar sig med serietidningar, fantasyromaner och andra nörderier. Men hans problem är egentligen större än så. Saker har gått fel i Oscars familj i flera generationer.
Det finns en förbannelse som följt familjen från den Dominikanska republiken till New Jersey, i USA, dit de emigrerat. Så efter ett liv av ensamhet och känslomässig misär bestämmer sig Oscar Wao för att bekämpa förbannelsen, precis som en av hjältarna i hans serietidningar.
I den första boken som Junot Díaz släppte, Sjunk från 1998, ska det ha funnits en liten ordlista. Där hade alla de spanska orden översatts. Det kunde ha behövts här med, för efter ett par kapitel av Oscar Waos korta förunderliga liv, __börjar jag verkligen ångra att jag läste tyska i skolan istället för spanska.
Vad man får göra istället är att dra av det lilla förråd av spanska glosor man ändå lyckats samla på sig, från Pedro Almodóvar-filmer, och musik man lyssnat på av grupper och sångare som Buena Vista Social Club eller Julio Iglesias.
Detta är såklart inte en helt idiotsäker metod.
Sedan finns det tusentals referenser till science-fiction och fantasyböcker, samt serietidningar och filmer. Och visst har jag tillräckligt med nördpoäng för att veta vilka Galactus och Marvel Man är, men det mesta går över huvudet.
Fast det gör inte så mycket, man fattar ändå. För det är inte någon sluten bok med spanska kodord som ska hålla ute den oinitierade. Det är snarare berättarens personlighet och referensramar som gör sig påminda i en hel del lustiga, om än dunkla, språkvändningar och jämförelser.
Författaren Junot Díaz. Foto: Scanpix.
Berättaren är en energisk historietecknare som kallar sig Vakaren, han har ett riktigt namn också men kallar sig Vakaren, en av referenserna jag faktiskt fattar. För er som inte vet så är Vakare ett gäng enormt mäktiga utomjordingar som har som uppgift att bevaka och samla in information om det som händer i universum.
Vakarens, eller Yunior de Las Casas som han egentligen heter, berättande är färgstarkt och flexibelt och man läser de första kapitlen med ett konstant leende. Det är verkligen enormt roande. Men så händer något, det känns stelt efter ett tag, och hur roligt det än är att läsa känner man inte så värst mycket för berättelsen. Oscar är en patetisk nörd som inte alls är som andra dominikaner. Men jag är inte helt säker på att jag bryr mig.
Då passar Vakaren på att bredda perspektivet. Det här handlar inte om en överviktig science-fictionnörd ”som ingen tjej någonsin kan tycka om”. Det finns också ett större sammanhang. Större krafter måste tas i beaktande om man ordentligt ska kunna förstå Oscar Waos öde.
Det finns en grej som kallas fukú. Fukú är inte att bråka med, den lemlästar och den förgör. Det är en förbannelse som kan krossa en enskild människa eller ett helt folk.
Det låter kanske som vidskepelse, eller enkel, osofistikerad folktro. Men förklara om du kan det skit som händer folk. Och förklara om du kan Rafael Trujillo, diktatorn som mellan 1930 och 1961 höll Dominikanska republiken i ett så hårt grepp att folk knappt kunde andas.
Det är sådana frågor Vakaren ställer oss och det är här berättelsen bränner till. Det är lustigt och ibland nästan olidligt tragiskt.
Oscar Waos korta förunderliga liv kommer inte att förändra ditt liv, men den är en fantastiskt underhållande upplevelse.
Jasin Abdulssmed
böcker | 2009-02-24 |