Bokmässan i full gång

reportage | 2008-09-25

Idag drog den årliga bokmässan i Göteborg igång, i år med fler utställare än någonsin, 948 stycken, och ett stort antal seminarier. Givetvis är Amnesty på plats, och i de två montrarna var det full fart under torsdagseftermiddagen.

I den stora mässhallen håller Amnesty traditionsenligt sitt boklotteri.

Sara Britta Jadelius (t v) samtalar med en besökare till boklotteriet.

Sara Britta Jadelius är med för andra året i rad. Hon tycker det är roligt och kommer att sälja lotter till mässbesökare under torsdagen och fredagen. Förarbetet inleddes i god tid; i ungefär ett halvår har hon varit med och arbetat för att boklotteriet ska bli en succé. När hon inte engagerar sig i Amnestys åtaganden på bokmässan är hon en aktiv medlem i en grupp i Göteborg, som bland annat arbetar med ett fall från Uzbekistan.

Ursel Mattson säljer lotter.

Ursel Mattsson har varit med i åtskilliga år. Hon är aktiv medlem i grupp 276 och hon utstrålar ett stort engagemang när hon ivrigt försöker få förbipasserande att köpa lotter.

  • Det är otroligt kul att vara här. Det finns ett stort intresse, men det gäller också att vara aktiv själv, säger Ursel.

Tora Törnquist och Linnéa Hååg

På övervåningen finner man det internationella torget, med en rad utställare från aktiva organisationer och spännande seminarium som rör internationella frågor. I Amnestys monter finner vi Kristina Reunanen, Tora Törnquvist och Linnéa Hååg.

Kristina Reunanen

  • Det är verkligen supertrevligt att vara här, säger Kristina som under hösten praktiserar på Amnesty i Göteborg. Det känns viktigt att sprida Amnestys budskap. Vårt huvudsyfte här är att få människor att ta ställning för yttrandefriheten. Därför har vi t-shirts som folk får designa sin egen text på, och på så sätt manifestera att man kan uttrycka en åsikt. En annan sak vi gör är att värva SMS-aktivister. Det är ett enkelt sätt engagera sig och tilltalar många människor.

En besökare designar en T-shirt.

Text: Emma Mossberg
Bild: Evelina Franzén

Läs mer om Amnestys program på bokmässan

reportage | 2008-09-25