Amnesty växer

Sverige | 2006-03-03

Det är ljusa tider för Amnesty. För första gången på nio år har Amnesty lyckats öka sitt medlemsantal och den ekonomiska situationen är lovande.
Den positiva utvecklingen beror främst på Face to face-verksamheten i egen regi.

Jana Nackberg arbetar med Telemarketing i Amnestys egen regi.

Face to face pågick under ett halvår i Stockholm i fjol. Tio värvare var ute 25 timmar i veckan. Totalt fick de in 4 399 medlemmar. I år ska 20 värvare jobba ute på Stockholms gator. En stor satsning ska även göras i Skåne i fyra månader och ett mindre test kommer att köras bland annat i Göteborg i tre veckor.

– Målet i år är 12 000 nya medlemmar, säger Ingrid Soto Flores, projektledare för Face to face.

Enligt Miriam Isaksson, fundraisingansvarig på Amnesty, är Face to face den mest effektiva värvningsmetoden. Men den negativa trenden är bruten också tack vare att organisationen har hittat andra effektiva vägar att nå ut. Genom bra medietäckning har kunskapen om Amnesty ökat och det genererar också ett större intresse för organisationen.

– Nu har vi 60 procent medlemmar via autogiro och då behöver de inte aktivt förnya sitt medlemskap varje år. Risken för avhopp är mindre, säger hon.
Miriam Isaksson anser dessutom att kampanjen »Stoppa våldet mot kvinnor« även bidragit till att ge organisationen positiv uppmärksamhet.

Jörgen Persson, ekonomiansvarig på Amnesty, är nöjd med resultatet 2005 och är optimistisk inför det här året. Enligt honom är intäkterna större än de senaste två åren och en av anledningarna är just Face to face, som också är den mest kostnadseffektiva insamlingsmetoden.

– Vi har använt vår egen personal och Amnesty har också fått ut sitt budskap bättre. Insamlingen i sin helhet går bra. Vi har fått större testamenten och fler medlemmar och givare. Börsen har gått upp och därför har vi fått mer från Bancos Humanfond också. Vi vågar därför lägga en större budget för i år, säger han.

Text och bild: Agnes Franzén

Medlemsfakta
Varje år den 31 december tar Amnesty ut officiella siffror. 2004 fanns det 55 998 medlemmar. 2005, samma datum, hade medlemmarna ökat med 2 821 stycken, vilket gav 58 819 medlemmar. 1995 hade Amnesty flest medlemmar, 75 797.

Sverige | 2006-03-03