Taddele misshandlades av 20 män i tunnelbanan: »Ingen reagerade«

Reportage | 2002-12-05
Även publicerad i AmnestyPress #4/2002

Taddele Gebre Alemayehu är etiopier och har bott i Moskva i fjorton år. Under de senaste fyra åren har han blivit angripen sju gånger. Senast var i april i år när han var på väg hem från mässan en söndag.

– Det var omkring 20 skinnskallar. Jag gick in i en tunnelbanevagn och märkte inte att de stod där förrän den började rulla så att jag inte kunde komma ut. De ställde sig bredvid mig och började prata som om jag inte förstod språket. »Kom så dödar vi den här svartingen. Det är inte hans plats här« sade de. Jag reagerade inte.

– När tunnelbanan stannade gick jag inte av förrän precis innan dörrarna stängdes. Men de lyckades komma ut också och började jaga mig. De började slå mig.

Människor stod runtomkring och tittade utan att reagera. Det var mitt på plattformen klockan 13. Det fanns många människor på plattformen, men de tittade som om det vore en film. Vissa av dem till och med skrattade. Det var en chock för mig. När jag såg att ingen skulle hjälpa mig tog jag upp min väska och låtsades att jag skulle ta upp en pistol. Då kom tunnelbanan och jag lyckades springa in i vagnen.

Taddele Gebre Alemayehu berättar om andra attacker och precis innan vi skiljs kommer han på att han blev hotad av en skinnskalle kvällen innan, men han råkar ut för sådant så ofta att han inte ens lagt händelsen på minnet.

Text: Joanna Kurosz

Reportage | 2002-12-05
Även publicerad i AmnestyPress #4/2002