Bangladesh: Student fängslad i ett år

Fatta Pennan | 2023-09-18
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023

Khadijatul Kubra var en 17-årig välmeriterad student vid Jagannath-universitet i Bangladeshs huvudstad Dhaka när hon 2020 var värd för ett webbinarium. En gäst från Kanada, tidigare aktiv i Bangladeshs armé, riktade då kritik mot regeringen. Khadijatul Kubra greps den 27 augusti 2022 och har vägrats frigivning mot borgen. Hon anklagas för brott mot landets digitala säkerhetslag.

Skriv till
Prime Minister Sheikh Hasina
Prime Minister’s Office
Old Sangsad Bhaban
Tejgaon, Dhaka-1215
Bangladesh
E-post: [email protected]

Honourable Prime Minister Sheikh Hasina,
I am writing about the egregious situation of Khadijatul Kubra, a second-year student at Jagannath University in Dhaka, who has been in custody for a year without charges. Two cases were filed against her in 2020, under the Digital Security Act (DSA), over a webinar she hosted where a Canada-based panellist made some critical comments about the government. Though 17 years old at the time, she was prosecuted as an adult, under Section 25(2), 29(2), 31(2) and 35(2) of the DSA. She was arrested on 27 August 2022.

Her bail applications were rejected by Dhaka courts several times. Khadijatul Kubra simply exercised her right to freedom of speech. She should be in university, studying for her degree, not in jail waiting for her fate to be decided under a draconian law.

I therefore urge your government to drop the case against Khadijatul Kubra and immediately and unconditionally release her.

Yours sincerely,

Sammanfattning av brevet på svenska

Jag skriver om den chockerande situationen för Khadijatul Kubra, student vid Jagannath-universitet i Dhaka, som har suttit i häkte i över ett år. Två fall öppnades mot henne år 2020 för brott mot Digital Scurity Act, DSA. Det handlar om ett webbinarium som hon var värd för där en paneldeltagare från Kanada kom med kritiska kommentarer om regeringen. Hon greps den 27 augusti 2022 och trots att hon var 17 år vid tillfället ska hon åtalas som vuxen enligt paragraferna 25(2), 29(2), 31(2) och 35(2) i DSA.

Hennes ansökan om frigivning mot borgen har avslagits ett antal gånger. Khadijatul Kubra använde bara sin yttrandefrihet. Hon borde vara på universitet och studera för sin examen, inte i häkte väntade på att få sitt öde avgjort enligt en drakonisk lag.

Jag kräver därför att er regering lägger ner åtalet mot Khadijatul Kubra och omedelbart och villkorslöst friger henne.

Högaktningsfullt

Fotnot: En något kortare version publiceras i nummer 3.

Datum: Kontakta Amnesty Press om du tänker skriva efter 10 november.

UA: 83/23

Fatta Pennan | 2023-09-18
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023