Efter valet i Polen: Justyna Wydrzyńska varnar för överdriven optimism i abortfrågan
Valet i Polen den 15 oktober har kallats ett ödesval för demokratin i landet. Under valkampanjen seglade abortfrågan upp som en av de viktiga frågorna. Aktivisten Justyna Wydrzyńska har kämpat för kvinnors rätt till abort i två decennier. I mars dömdes hon för medhjälp till abort efter en uppmärksammad rättegång. Amnesty Press träffade henne för att prata om oppositionens valseger – och vad den kan innebära för aborträtten.
reportage | 2023-10-26 Av: Ira Mallik Även publicerad i AmnestyPress #4/2023 |
Justyna Wydrzyńska utanför domstolen den 14 juli 2022 då rättegången sköts upp. Foto: Amnesty Poland
Det har gått sju månader sedan Justyna Wydrzyńska dömdes hon för medhjälp till en abort i Polen. Hon fälldes för att ha skickat abortpiller till en kvinna som levde i en våldsam relation. Maken anmälde till polisen och Justyna Wydrzyńska dömdes till åtta månaders samhällstjänst. Domen har fått stor internationell uppmärksamhet, och Amnesty International har följt hennes fall som pågått i flera år.
När vi ses i Stockholm är det polska valresultatet drygt en vecka gammalt. Tre partier med Donald Tusks Medborgarkoalition i spetsen gick samman mot den nationalkonservativa regeringen och vann valet den 15 oktober. Någon ny regering har dock ännu inte bildats. Det ser ut att bli maktskifte i Polen och många som har oroats över hur demokratiska rättigheter och rättsstat successivt har nedmonterats i Polen under regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS) har dragit en lättnadens suck.
Valdeltagandet, över 74 procent, var rekordstort. Lag och rättvisa fick 35,4 procent av rösterna och blev största parti men gick kraftigt tillbaka och förlorade möjligheten att bilda en ny regering då högerextrema Konfederationen bara fick drygt sju procent.
Oppositionens tre partier fick tillsammans cirka 54 procent av rösterna. Medborgarkoalitionen, som leds av tidigare premiärministern och EU-ordföranden Donald Tusk, fick nästan 31 procent. De väntas bilda regering med Tredje vägen, en konservativ koalition med starkt stöd på landsbygden, som fick 14,4 procent. Vänstern, där olika vänsterpartier och grupper förenas, fick 8,6 procent, och väntas ingå i den nya regeringen.
Jag frågar vad hon tänker om valresultatet.
– Just nu känner jag mig lite besviken. Det är inte alls är säkert att det blir någon legalisering av abort i Polen. För även om oppositionen vann valet, och kanske kommer skapa en ny – bättre regering – så är inte enigheten tillräckligt stor för att få igenom ett lagförslag som kommer att legalisera abort i landet. Så jag är glad å ena sidan, men också besviken, svarar Justyna Wydrzyńska.
Justyna Wydrzyńska besöker Sverige på inbjudan av svenska Amnesty. Foto: Ira Mallik
Men valresultatet, var det förväntat?
– Vi blev inte överraskade över valresultatet, eftersom vi vet att så många känner en djup vrede mot regeringspartiet Lag och rättvisa (PiS). Abortfrågan och kvinnors rättigheter har varit viktiga i valet. – Men det som förvånade mig var att inte vänstern fick ett högre valresultat, eftersom de är det enda partiet som garanterar en full legalisering av aborträtten, utan förbehåll. Donald Tusk från Medborgarkoalitionen har under valkampanjen sagt att han vill legalisera abort. Punkt. Men vad betyder det? Inga förslag, inga lösningar. Du kan legalisera med en massa begränsningar och villkor, med väntetider, psykologkonsultationer, ingen vet vad det betyder. Jag är också besviken över Tredje vägen som vill ha en folkomröstning om rätten till abort.
Vad skulle en ny regering kunna innebära för din överklagan?
– Jag har fortfarande inte fått ett datum för en ny rättegång, så jag vet inte när den kommer äga rum. Men även om oppositionen tillsätter en ny justitieminister så har vi fortfarande samma åklagare och domare som fått sina tjänster under den här perioden, så jag har inte något stort hopp om att domen ska bli en annan. Jag tror inte det blir så stora förändringar. Jag tror inte att regeringen de bildar kommer vara stark nog för att skydda kvinnor, aktivister eller människorättsförsvarare.
I mars dömdes Justyna Wydrzyńska till samhällstjänst för medhjälp till abort. Domen är överklagad. Foto: Ira Mallik
Hur menar du? Är du rädd att en ny regering prioriterar andra ”viktigare” frågor och att kvinnors rättigheter får vänta?
– Det händer redan! Förra veckan sade politikern Władysław Kosiniak-Kamysz, från Tredje vägen, i TV att abort är en ideologisk fråga och inte bör vara en del av den nya koalitionens överenskommelse. Det är nu sanningen uppenbaras: de kommer lägga abortfrågorna och kvinnors rättigheter åt sidan och börja med ”de större” frågorna. – Jag kan förstå det, det finns massor av viktiga frågor, men kan de bara låta oss arbeta på ifred? Vänstern har lagt ett förslag om lagändring, det ligger redan i parlamentet – kommer de att rösta om det?
Så vad händer med de kvinnor som behöver få abort nu?
– Det görs aborter varje dag. Vi fortsätter arbetet med nätverket Aborter utan gränser. Vi driver hjälptelefon för att ge information om hur man kan göra säkra aborter hemma, vi hjälper till med att arrangera resor utomlands vid sena aborter, speciellt sedan det blev olagligt att göra abort vid fosterskador. Det speciella är att vi kan betala för aborter utomlands. Det är dyrt, det kan kosta 10 000-12 000 Euro med en kirurgisk abort innan vecka 22.
Den 26 oktober träffade Justyna Wydrzyńska anställda på Amnestys sekretariat i Stockholm. Foto: Robin Benigh
Det är alltså illegalt att hjälpa till med själva genomförandet av abort, men inte att själv göra en hemabort. Du dömdes till samhällstjänst. Finns det andra fall?
– Ja, det finns massor fall som mitt i Polen. I november väntar en rättegång där en man hjälpt sin fru att göra abort hemma. Någon rapporterade dem till polisen. Och han erkände: ”Ja, det är sant. Jag hjälpte henne. Jag skaffade abortpiller, jag gjorde det för att jag älskar henne”. Oftast blir domen sex månaders fängelse och sedan tre års villkorlig dom. Så jag hade tur. Men jag är aktivist och jag har privilegiet att jag kan prata med medier. Under rättegången var det medier, EU-parlamentariker, ambassadörer, Amnesty och andra organisationer på plats. Domaren noterade allas namn.
Vad är din största oro nu?
– Min största oro är att situationen kommer förbli densamma. Och att även om vi får en ny regering så kommer inte aborträttsaktivister att skyddas, utan jakten på oss och vanliga människor som hjälper andra med aborter kommer att fortsätta.
Ira Mallik
Bakgrund/ Abort i Polen
Abort är endast tillåtet vid allvarliga hot mot kvinnans hälsa och liv eller efter en våldtäkt. I praktiken är det svårt att få tillgång till abort även i de fallen. Kriminaliseringen av den som utför eller hjälper kvinnor att få abort har en avskräckande effekt. Samtidigt vägrar många läkare att ge abortvård med hänvisning till så kallad samvetsfrihet.
År 1932 infördes en begränsad aborträtt i Polen. 1956 utvidgades aborträtten till att gälla om den gravida kvinnan ”lever under svåra omständigheter”. Det innebar i praktiken fri abort och på 1960-talet reste kvinnor från bland annat Sverige till Polen för att göra abort.
Tusentals människor samlades i Warszawa den 6 november 2021 sedan ”Izabela” hade avlidit i blodförgiftning sedan hon vägrats göra abort. Demonstranterna gick från Författningsdomstolen till hälsovårdsdepartementet. Foto: Grzegorz Żukowski/Amnesty
1993 begränsades aborträtten och tillåts bara när en graviditet har uppstått genom våldtäkt, när kvinnans liv eller hälsa hotas, samt när fostret bedöms ha livshotande skador. Den lagen ändrades i och med Konstitutionsdomstolens beslut den 22 oktober 2020 då abort förbjöds om fostret har allvarliga eller dödliga skador.
Den 27 januari 2021 beslöt regeringen att den nya lagen skulle börja gälla.
Enligt Guttmacherinstitutet ligger abortsiffran i Polen på närmare 100 000 per år. Majoriteten av aborterna utförs med hjälp av abortpiller i Polen medan en mindre del sker på kliniker utomlands. Ungefär hundra aborter sker årligen inom vården. Det är en minskning med 90 procent sedan förbudet mot abort vid fosterskador trädde i kraft 2021.
Fotnot: En kortare version publiceras också i nummer 4/2023.
Läs mer om Polen från Amnesty Press
Abortfrågan i fokus när Polen går till val (4 juni 2023)
Manifestation i Stockholm på aborträttsdagen (2 oktober 2022)
MRDAGARNA 2021: Gravidas hälsa står på spel i Polen (8 december 2021)
”Inte en till” – stora protester i Polen (27 november 2021)
Abortstriden i Centraleuropa (17 december 2020)
Abortfrågan som delar Polen (30 september 2020)
Polens president Andrzej Duda satsar på hatretorik mot hbtq-personer för att vinna valet (26 juni 2020)
Coronaviruset: När demokratin försvinner i pandemin (14 juni 2020)
ILGA varnar för att utvecklingen går bakåt för hbtqi-personer i Europa (7 februari 2020)
Rättssäkerheten under ytterligare attack i Polen (11 juli 2019)
Stopp för skärpt abortlag i Polen (1 december 2016)
ALMEDALEN2016: Abortmotståndarna hoppas på ny lag i Polen (8 juli 2016)
Kulturhuvudstaden Wrocław: Oron växer för kulturens frihet i dagens Polen (15 april 2016)
»Polen fick 100 miljoner av CIA« (6 mars 2014)
Sorglig läsning (25 december 2012)
Pride: bland annat om framgångar i Polen (5 augusti 2012)
Stockholm Pride hjälper polska HBT-grupper (7 juni 2006)
En söndagspromenad i Krakow (3 juni 2006)
reportage | 2023-10-26 Av: Ira Mallik Även publicerad i AmnestyPress #4/2023 |