Coronaviruset: Digital Global Pride istället för Pridefestivaler
Det nya coronaviruset har lett till inställda pridefestivaler över hela världen, men hbtqi-rörelsen svarar med nya digitala arrangemang. − Det viktigaste för oss har varit att hitta alternativ och inte ställa in, säger Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm Pride.
reportage | 2020-06-11 Av: Charlie Olofsson Även publicerad i AmnestyPress #2/2020 |
Folkfesterna, som här i Stockholm 3 augusti 2019, är inställda över hela världen. Den 27 juni blir det en digtital Global Pride. Foto: Stina Stjernkvist / TT
Att arrangera en pridefestival i en tid när man inte får samlas fler än 50 personer är inte det lättaste. Stockholm Pride har löst situationen genom att göra sommarens festival till ett kortare, digitalt arrangemang och samtidigt lansera Winter Pride som en ny årlig tradition.
− Vi har pratat länge om att vi borde ha Winter Pride, så det känns jätteroligt att vi kommer igång med det nu, säger Vix Herjeryd, ordförande för Stockholm Pride.
Planen är att hålla Winter Pride i november, och om det inte går på grund av corona blir det i februari istället. Sommarens digitala festival går under namnet Stockholm Pride Summer Stream och hålls 31 juli till 2 augusti. Programmet är inte klart än men på hemsidan utlovas både underhållning och direktsända panelsamtal. Det kommer även att hållas en digital parad i sociala medier.
Vix Herjeryd. Foto: Privat
Vix Herjeryd tror inte att det kommer vara några problem att nå ut med den digitala festivalen till hbtqi-rörelsen, men misstänker att det kan bli svårare att nå den bredare allmänheten.
− Festivalen kommer inte få samma uppmärksamhet som vanligt, men vi kommer jobba hårt för att det ska synas runtom i stan att det är pridevecka, säger Vix Herjeryd.
Under den digitala festivalen kommer det även genomföras onlineaktioner för att sätta press på politikerna.
− Det behövs lika mycket i år som alla andra år. Vi kan inte sätta hbtqi-politiken på paus på grund av coronapandemin. Det ligger en färdigutredd könstillhörighetslag på regeringens bord och väntar, Sverige utvisar fortfarande hbtqi-flyktingar till länder där deras säkerhet inte kan garanteras och det behövs en könsneutral föräldrabalk, säger Vix Herjeryd.
Amnesty kommer att uppmärksamma hbtqi-frågor på olika sätt under sommaren. Den 27 juni deltar man till exempel under Global Pride. Det är en digital festival med 24 timmar streamade seminarier och uppträdanden.
Svenska Amnesty planerar bland annat att hålla ett samtal med Amnestys sektion i Ungern om situationen för transpersoner.
− Det är tragiskt hur de försämrar villkoren för transpersoner genom lagen om förbud mot att ändra juridiskt kön, säger Marianne Gyllenpistol, kampanjledare på Amnesty.
Marianne Gyllenpistol. Foto: Privat
Utöver deltagandet under själva Global Pride kommer Amnesty också uppmärksamma festivalen med en specialsajt på sin hemsida.
− Där kommer vi sälja armband och lyfta fram våra pågående aktioner, säger Marianne Gyllenpistol. En av sommarens aktioner handlar om läget i Ungern.
En annan sätter press på Japan, där en ny antidiskrimineringslag är på väg att införas. Amnesty fortsätter också att stötta den ryska konstnären och hbtqi-aktivisten Yulia Tsvetkova. Hon publicerade kroppspositiva illustrationer föreställandes nakna kvinnor på sociala medier och för det står hon nu åtalad för att ha “producerat och spridit pornografi”.
Marianne Gyllenpistol hoppas att coronaviruset och de inställda pridefestivalerna ska leda till att det tas nya initiativ för att uppmärksamma hbtqi-personers rättigheter. Hon tror att de inställda festivalerna riskerar att drabba både enskilda hbtqi-personer och hbtqi-rörelsen i stort.
− Pride är en viktig samlingspunkt både socialt och som ett tillfälle att visa politikerna att detta är frågor de inte kan blunda för, säger hon.
Från Amnestys sekretariat uppmanar man lokalgrupper runt om i landet att göra aktioner i det offentliga rummet för att öka uppmärksamheten kring hbtqi-personers rättigheter under sommaren.
− Det blir inga färgsprakande pridetåg men vi kanske kan göra något annat, säger Marianne Gyllenpistol.
Steve Krauss. Foto: Privat
I Malmö kommer den lokala hbtqi-gruppen att ha ett tält på Gustav Adolfs torg under veckan då Global Pride hålls. Att synas på stan är viktigt, tycker Steve Krauss, från gruppen.
− Det är så vi får uppmärksamhet på frågorna, säger han.
Vanligtvis brukar gruppen locka förbipasserande med olika aktiviteter, men som läget är nu blir det lite annorlunda.
− Vi kommer ha affischer med länkar till aktionerna så att folk kan stanna och skriva under på det sättet. Vi håller distans, säger Steve Krauss.
Egentligen skulle det närma sig Malmö Pride nu. Festivalen brukar hållas under sommaren men har flyttats till september. Det är fortfarande osäkert om det kommer gå att genomföra festivalen, men Amnestys hbtqi-grupp i Malmö kommer göra någonting oavsett.
− Vi ska hålla ett panelsamtal, i värsta fall får det bli digitalt, och även om det inte blir någon parad kommer vi att vara ute på stan, säger Steve Krauss.
Omkring 15 000 personer deltog i den avslutande paraden vid Malmö Pride den 20 juli 2019. Foto: Malmö Pride
Vix Herjeryd hoppas att sommarens digitala pridefiranden på sikt ska kunna bidra med någonting positivt till priderörelsen.
Även om det kommer bli svårare att nå ut utanför hbtqi-rörelsen tror hen att Stockholm Pride Summer Stream har potential att nå nya grupper.
− Tack vare att det är digitalt kan vi nå bredare och till människor över hela landet. Att samtalen på pride ska streamas är något som har efterfrågats i många år och nu kommer vi igång med det, säger hen.
Även om sommarens pride huvudsakligen blir online hoppas arrangörerna att det i samband med festivalen också ska finnas små fysiska mötesplatser runtom i Stockholm.
− Vi hoppas att andra aktörer, som pubar och museer, ska hjälpa till att skapa arenor inom ramarna för Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Vix Herjeryd.
Charlie Olofsson
[email protected]
Förbud mot könsbyte
Den 19 maj röstade Ungerns parlament med 134 mot 56 röster igenom en ny lag som gör det förbjudet att byta det kön som finns i en persons födelsebevis. Detta kön ska dessutom finnas med på alla officiella dokument, till exempel ett id-kort.
Oppositionen anser att den nya lagen är diskriminerande mot transpersoner. Amnesty International har uppmanat Ungerns konstitutionsdomstol att stoppa lagen då den kränker en rad rättigheter som landet har förbundit sig att respektera.
Ulf B Andersson
reportage | 2020-06-11 Av: Charlie Olofsson Även publicerad i AmnestyPress #2/2020 |