El Salvador: Familjer deporterade från USA återvänder med trauman

Det har varit svårt, väldigt svårt, allt vi har varit med om. Att min son hölls på en plats och jag på en annan, säger 29-åriga Katy Rodriguez till nyhetsbyrån IPS. Hon och hennes lille son kom nyligen tillbaka till sitt hemland El Salvador efter att ha deporterats från USA.

reportage | 2018-07-18
Av: Edgardo Ayala
 Flygblad från amerikanska myndigheter till föräldrar som har separerats från sina barn.

Flygblad från amerikanska myndigheter till föräldrar som har separerats från sina barn. Foto: Department of Homeland/Wikimedia

Katy Rodriguez greps den 19 februari för att hon befann sig i den amerikanska delstaten Texas utan rätt papper. De tog sonen ifrån henne och hon återsåg honom först den 28 juni, precis innan de deporterades till sitt hemland.

Katy Rodriguez fick veta att hon hade rätt att ansöka om asyl men att det skulle betyda att hon inte fick vara med sin son och hon valde därför deportation.

– Jag kände en enorm glädje när de till sist gav mig mitt barn, säger hon utanför det center i San Salvador dit deporterade från både USA och Mexiko skickas.

Katy Rodriguez hölls i ett förvar i utkanten av San Antonio i Texas medan hennes son skickades ända till New York, till ett barnförvar. Detta som en del av den ”nolltolerans” mot illegal invandring som i april infördes av USA:s president Donald Trumps administration.

Katy Rodríguez och hennes son (som sitter i sin fars famn) har kommit tillbaka till San Salvador efter att ha deporterats från USA. I USA skildes mor och son åt under fyra månader på grund av att hon tagit sig in i USA utan papper.

Katy Rodríguez och hennes son (som sitter i sin fars famn) har kommit tillbaka till San Salvador efter att ha deporterats från USA. I USA skildes mor och son åt under fyra månader på grund av att hon tagit sig in i USA utan papper. Foto: Edgardo Ayala/IPS

Katy Rodriguez och hennes sons traumatiska erfarenhet delas av tusentals familjer, merparten från Guatemala, Honduras och El Salvador. Bilderna på barn inlåsta i burar som grät och bad att få se sina föräldrar upprörde världen. Och den 20 juni, efter kraftiga protester och en omfattande debatt, utfärdade president Trump ett dekret för att stoppa att barn separeras från sina föräldrar men fortfarande uppskattas flera tusen barn vara skilda från sina vårdnadshavare.

På planet som Katy Rodriguez skickades tillbaka med fanns ytterligare 132 migranter, bland dem 20 kvinnor varav flera berättar för IPS om hur de har behandlats. 21-åriga Carolina Díaz som arbetade på en fabrik innan hon försökte skapa sig ett nytt liv i USA, säger att hon under ett och ett halvt dygn hölls i det migranter kallar för ”isboxen” i McAllen, i Texas.

– Där är det extremt kallt eftersom vakterna drar upp luftkonditioneringen på max som ett straff för att man har tagit sig över gränsen utan papper. Man fryser halvt ihjäl därinne utan något att värma sig med säger Carolina Díaz som berättar att hon valde att migrera för att söka sig en bättre framtid.

Hon säger att hon också hölls i det migranterna kallar en ”kennel”: ett rum med stora, oskyddade metallburar.

– När jag var i kenneln drev vakterna med oss. De kastade mat till oss som om vi vore hundar, säger hon.

 Erika Guevara är chef för Amnesty Internationals Amerikaavdelning.

Erika Guevara är chef för Amnesty Internationals Amerikaavdelning. Foto: Amnesty International

Erika Guevara, chef för Amnesty Internationals Amerikaavdelning, säger att presidentens dekret inte löser situationen för de gripna familjerna.

– Presidents dekret säger inget om vad de ska göra med de över 2 000 barn som redan har skilts från sina föräldrar helt oorganiserat vilket bryter mot de mänskliga rättigheterna, säger hon.

Bland annat har föräldrarna inte meddelats var barnen hålls, eller om de har flyttats till andra förvar. Hon säger att USA har skapat världens största system för att låsa in migranter som i dag omfattar 115 olika center där minst 300 000 årligen spärras in.

Marleny Montenegro, psykolog som arbetar med migranter på icke-statliga Psychosocial Action and StudiesTeam i Guatemala, förklarar att barn som skiljs från sina föräldrar kan drabbas av depression, rädsla, oro och ångest.

– Deras förmåga att lita på andra minskar, de blir osäkra och får problem med att prata om sina känslor och tankar, säger hon till IPS från Guatemala.

Planet med de deporterade migranterna ankom till El Salvador samma dag som USA:s vicepresident Michael Pence landade. Han träffade den 28 juni Guatemalas president Jimmy Morales, Honduran president Juan Orlando Hernandez och El Salvadors president Sánchez Cerén.

Vicepresident Pences mål med mötet var att få ett löfte från de tre centralamerikanska presidenterna om minskad migration till USA. Michael Pence uppgav att 150 000 centralamerikaner har tagit sig in i USA i år.

Efter mötet gjorde de tre centralamerikanska ledarna ett gemensamt uttalande där de uttryckte sin vilja att samarbeta med USA för att prioritera välbefinnandet för barn och unga och familjer och se till att lagen följs. De underströk också vikten av att samordna sig för att informera sina medborgare om riskerna med att utan tillstånd migrera och för att motverka människosmuggling.

Edgardo Ayala
IPS/San Salvador

Läs också

USA: Authorities must stop separating and locking up families (Amnesty International 28 juni 2018)

reportage | 2018-07-18
Av: Edgardo Ayala