Fyra döda vid nya protester i Sudan - möt Mai Shutta från ungdomsrörelsen Girifna

reportage | 2012-12-07

Mai Shutta satt fängslad i en och en halv månad i somras. Foto: Bella Frank

Med humor, gatuprotester och en stor portion mod har den sudanesiska gruppen Girifna utmanat Omar al-Bashirs auktoritära regim. När demonstrationerna blossade upp igen i somras greps ett par tusen aktivister, en av dem var Mai Shutta. Amnesty Press träffade henne då hon besökte Sverige i förra veckan.

Mai Shutta har gripits tidigare vid flera tillfällen, men har då släppts efter någon dag eller några timmar. Men i somras satt hon fängslad i en och en halv månad under svåra förhållanden.

– Vi behöver mer internationell press på regeringen, säger en hes och förkyld Mai Shutta när vi möts på ett kafé i ett vinterkallt Stockholm för att tala om en sudanesisk sommar i protesternas tecken.

Bara några dagar efter intervjun bryter en ny demonstration ut vid Khartoums universitet i protest mot att det ska bli dyrare för studenter från Darfur att läsa vid universitetet. Mikrorapporter kommer via Twitter: det är kvinnor vid studenthemmet Barracks som protesterar, flera ska ha förts bort av säkerhetstjänsten, ett tiotal uppges vara skadade av tårgas. Girifna (Vi har fått nog), lika skickliga på sociala medier som de är att tala direkt till folk på gator och torg, är först med nyheten. Girifna rapporterade efteråt att 13 personer hade gripits, de flesta släpptes senare under natten, förutom tre kvinnor som fortfarande var saknade. Senare meddelade en studentförening vid Geziras universitet söder om Khartoum att fyra studenter som hade försvunnit efter en fredlig sitt-protest för rätt till utbildning hade hittats döda. Detta ledde till nya protester till minne av de dödade studenterna i Khartoum. ”Att döda studenter är som att döda nationen” var ett av de slagord som skanderades, enligt nyhetsbyrån AFP. Också slagordet som sedan 2011 har ljudit över hela regionen ropades – ”folket kräver regimens fall” . Polisen sköt tårgas mot studenterna som dock fortsatte att ropa slagord utanför justitieministeriet. Sex personer ska ha skadats, och AFP rapporterade att många studenter gripits. Den senaste veckans händelser har stora likheter med det som ledde till protesterna i somras och den gångna veckans protester är de största sedan dess.

Men Girifnas protester inleddes tidigare än så. Samtidigt som omvärldens ögon var riktade mot Tahrirtorget i Sudans grannland Egypten 2011 sipprade twittermeddelanden om protester i Khartoum igenom, först den 30 januari, sedan följde flera demonstrationer i början av februari. Två dagar efter störtandet av den egyptiske presidenten Hosni Mubarak publicerade Girifna 16 krav om att det styrande partiet National Congress Party, NCP, skulle lämna i från sig makten, på en övergång till ett demokratiskt styrelseskick och att fria val skulle utlysas inom en tvåårsperiod

Safia Ishag. Foto: Privat/AI

En ny demonstration var planerad till mars 2011 en repressionen var hård. En av de som drabbades var Safia Ishag som greps och efter att ha förts till en polisstation misshandlades så att hon förlorade medvetandet. När hon vaknade till liv igen höll två poliser isär hennes ben medan en tredje våldtog henne, tog hennes slöja, band fast hennes armar. Våldtäkt, som var ett så utbrett vapen mot kvinnor i Darfur och som flera aktivister utsattes för efter protesterna enligt Amnesty Internationals Sudanansvariga, är fortfarande kringgärdat av tabu. Safia Ishag bröt detta då hon rättframt berättade om vad hon utsatts för i en video på Youtube.

– Medlemmar av Girifna som förstod att något hänt följde med henne till sjukhuset. Hon ville berätta om våldtäkten för att stöda andra kvinnor att göra detsamma, förklarar Mai Shutta.

Ungefär samtidigt som protesterna hade folkomröstningen om självständighet ägt rum i Sydsudan. Det faktum att landet stod inför en delning innebar att Girifna fokususerade på freds- och försoningsarbete under den följande perioden. I maj började de jobba för en fredskonvoj som i juni 2011 reste till Sydsudan för att tillsammans med gruppen Sudan Sunrise Foundation delta i uppbyggandet av skolor. Det dröjde innan protesterna mot Omar al-Bashirs regim tilltog på nytt men i somras blossade de upp igen.

Liksom då protester bröt ut i förra veckan var det kvinnor vid studenthemmet Barracks som den 16 juni i år tände gnistan till kraven på regimens fall. Denna svarade med att hävda att en avgång var lika tänkbar som det är fysiskt möjligt att slicka sin egen armbåge. Därefter, den 29 juni, samlades omkring 10 000 demonstranter i det som raskt döptes till Armbågsslickarfredagen. Det var efter det som Mai Shutta greps i sitt hem mitt i natten. I en och en halv månad hölls hon fängslad – ofta med förbundna ögon – tillsammans med sju andra kvinnor i en cell som var kylslagen och överhettad om vartannat. Ovisshet, lite mat och undermåligt vatten, gjorde fängelsetiden svår. För att hålla modet uppe sjöng de, och organiserade sig:

– Vi lärde känna varandra, byggde nätverk och utarbetade strategier, säger Mai Shutta som liksom de flesta av de som greps under demonstrationerna släpptes inför den muslimska högtiden Eid al-fitr i mitten av augusti.

Många utsattes för hårda förhörstekniker, men ingen av de kvinnor som greps under sommaren våldtogs, något som annars har varit vanligt. Förtjänsten, menar Mai Shutta, är Safia Ishags. Uppmärksamheten som hennes video fäste på hur polis använt våldtäkt som vapen mot gripna har helt enkelt satt press på myndigheterna i landet.

– De vågade inte göra det, de blir rädda när de hör hennes namn, så vi förhördes i grupper om tre-fyra, säger hon men lägger till att segern bara var halv: Två pojkar våldtogs i samband med att de greps under sommaren.

- Vi behöver hjälp för att få Jalila Khamis från SPLM-N frigiven säger Mai Shutta.
Foto: Bella Frank.

Att inga kvinnor våldtogs visar dock enligt Mai Shutta att regimen inte är immun mot påtryckningar. Hon vädjar därför om stöd för den kampanj som Girifna driver till försvar av Jalila Khamis, lärare och medlem i det förbjudna partiet Sudan People´s Liberation Movement - North, SPLM-N, som greps den 15 mars i år. Kort innan gripandet hade hon berättat om den svåra humanitära situationen i Nubabergen i en Youtubevideo. I september åtalades hon för brott mot staten och riskerar dödsstraff, men enligt Amnesty International är hon en samvetsfånge som fängslats endast för sitt humanitära arbete.

– Vi behöver hjälp för att få Jalila Khamis frisläppt, hon har suttit fängslad utan rättegång i åtta månader, säger Mai Shutta och uppmanar folk att skriva brev för att sätta press på regimen.

Bella Frank

__(artikeln är uppdaterad söndag 9 december__)**

Girifna ingår i Amnestys kampanj Skriv för frihet

Läs mer om kampanjen

Läs mer om Sudan från Amnesty Press

Delade ut flygblad i Khartoum - dömd till tre månaders fängelse (23 mars 2011)


Sudanesiska kvinnor i protest för frigivning av demonstranter
(15 februari 2011)

Sex universitet omringade av polis - student avled efter protesterna på söndagen (31 januari 2011)


President al-Bashir vill ha samlingsregering (3 januari 2011)


President al-Bashir installeras i dag kvar men trycket ökar från ICC (27 maj 2010)

Upplagt för Bashir-seger i första fria valet på 24 år (10 april 2010)

reportage | 2012-12-07