PRIDE2016: Hård kritik från RFSL mot Stockholm Pride efter incident på Pride House

Öppenhet ställs mot trygghet när högerextrema grupper ökar sin närvaro på Pridefestivalen. Under veckan ifrågasattes säkerheten i Pride House av RFSL sedan några av arrangörerna av Järva Pride besökt Kulturhuset.

reportage | 2016-07-31
Av: Charlie Olofsson
För andra året i rad genomförde Nordisk ungdom en aktion mot Prideparaden i Stockholm. Bilden är från 2015.

För andra året i rad genomförde Nordisk ungdom en aktion mot Prideparaden i Stockholm. Bilden är från 2015. Foto: Charlie Olofsson

Mitt i Prideveckan marscherade på onsdagen deltagarna i Pride Järva för andra året i rad genom Tensta, Rinkeby och Husby.

Marschen har initierats av Jan Sjunnesson, skribent på Avpixlat och tidigare chefredaktör för Sverigedemokraternas tidning Samtiden. Både RFSL och Stockholm Pride har tagit avstånd från marschen, som beskrivs som ett försök att demonisera förorten och ställa grupper mot varandra.

Samtidigt som Pride Järva höjer sina regnbågsflaggor möter Stockholm Pride ett allt mer synligt motstånd från andra grupper på högerkanten. Förra året genomförde Nordisk ungdom en aktion mot Prideparaden och i år dök de upp igen. Ett 20-tal personer tågade mot festivaldeltagarna med plakat till stöd för kärnfamiljen. Polisen ingrep och efter ett mindre tumult drevs medlemmarna i Nordisk ungdom iväg från området där Prideparaden genomfördes.

Under årets Pridefestival har den högerextrema närvaron diskuterats livligt. Hur ska hbtq-rörelsen undvika att kapas av grupper som kopplar samman hbtq-rättigheter med ”svenskhet” och använder hbtq-rörelsen som slagträ för att få fram ett islamofobt budskap? Under veckan har också behovet av att förbättra säkerheten för Pridefestivalens deltagare aktualiserats.

Efter Järva Prides marsch på onsdagen samlades några av deltagarna från marschen i Kulturhusets restaurang, mitt i Pride House. En grupp Pridebesökare krävde att deltagarna från Järva Pride skulle lämna lokalen men det var istället de själva som kastades ut. Minst en Pridedeltagare avvisades av en ordningsvakt, vilket väckte starka reaktioner.

På torsdagen samlades närmare 100 personer på Kulturhusets tak i en protest mot hur Stockholm Pride och Kulturhuset hanterade situationen i restaurangen. RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård krävde att Stockholm Pride skulle vidta vissa säkerhetsåtgärder, annars skulle RFSL ställa in resten av sina programpunkter i Pride House. Senare under veckan flyttade RFSL ungdom en av sina programpunkter till Pride Park eftersom Kulturhuset inte bedömdes som en säker plats.

Säkerheten på Kulturhuset i Stockholm ifrågasattes under Prideveckan då Jan Sjunnesson tillsammans med andra deltagare i Järva Pride besökte Kulturhuset.

Säkerheten på Kulturhuset i Stockholm ifrågasattes under Prideveckan då Jan Sjunnesson tillsammans med andra deltagare i Järva Pride besökte Kulturhuset. Foto: Charlie Olofsson

På fredagen hölls ett öppet möte i RFSL:s lokaler om onsdagens händelse i Kulturhusets restaurang och säkerheten i Pride House. Under mötet framhöll ordföranden för Stockholm Pride, Christian Valtersson, att Kulturhuset är en offentlig plats och att Stockholm Pride som organisation inte har möjlighet att styra vem som befinner sig i lokalen. Han sade också att de som arrangörer inte är främmande inför att flytta Pride House till en annan lokal, men tillade att ett sådant beslut måste tas vid ett årsmöte.

”Jag tycker att vi behöver ha ett rum där vi kan ställa krav. Vi behöver ett rum där de här personerna, som inte delar vår värdegrund, inte är välkomna”, sade en av deltagarna under mötet.

Diskussionen om öppenhet versus trygghet är inte ny för Stockholm Pride. När Pride Park hade fritt inträde i Kungsträdgården år 2011 uppstod problem med homofoba gäng på området och redan 2012 ifrågasattes Kulturhusets lämplighet som lokal när en sverigedemokrat trängde sig in under ett seminarium för rasifierade hbtqi-personer.

Det har gått nästan tio år sedan Pride House flyttade in i Kulturhuset. Att seminarierna hålls mitt i stan och lockar en bred publik har setts som något positivt och så är det nog fortfarande men, som en av deltagarna under fredagens möte på RFSL-huset sade: ”Samhällsklimatet har förändrats”.

Charlie Olofsson

Fotnot: Efter händelserna i Kulturhusets restaurang på onsdagen avvisades även Jan Sjunnesson och portades från Kulturhuset eftersom han vid upprepade tillfällen brutit mot Pride Houses ordningsregler genom att filma Pridedeltagare. Jan Sjunnesson lät sig filmas när ordningsvakter såg till att han lämnade Kulturhuset.

Amnesty Press på Stockholm Pride
PRIDE2016: Den hårda verkligheten för hbtq-personer i Ryssland och Vitryssland (30 juli 2016)

PRIDE2016: Besvikelse över regeringens utspel i transfrågan (28 juli 2016)

Läs också
Gays for Trump – kidnappad hbt-kamp (Victoria Greve i Expressen 31 juli 2016)

Homonationalism - högerpopulistiska partier flörtar med gayrörelsen (Godmorgon världen, Sveriges Radio)

Nej Hannah, RFSL har inte struntat i förorten (Expressen debatt 28 juli 2016)

Gayrörelsen blundar för verkligheten (Expressen debatt 27 juli 2016)

Nu ska islamhatet tvättas rosa (ETC 27 juli 2016)

Fler hbtq-personer måste få synas (Expressen debatt 26 juli 2016)

Nationalism + HBTQ = sant? (ETC 23 juli 2016)

Gör upp med homonationalismen (ledare i Expressen 17 juli 2016)

HBTQ-hatet: De sa att de ”skulle våldta oss rätt” (Reportage i Expressen 3 juli 2016)

reportage | 2016-07-31
Av: Charlie Olofsson