ÖGONBLICKET: Kampen mot övermakten i Belarus

I Belarus fortsätter protesterna.

artiklar | 2020-09-26
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2020
Nina Baginskaja demonstrerade redan under Sovjettiden på 1980-talet. Här protesterar hon i Minsk.

Nina Baginskaja demonstrerade redan under Sovjettiden på 1980-talet. Här protesterar hon i Minsk. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Sedan Aleksandr Lukasjenka, president i Belarus sedan 1994, utropat sig segrare efter valet den 9 augusti har de fredliga protesterna fortsatt vecka efter vecka med kulmen varje söndag. Regimen har svarat på ropen ”Avgå! Avgå! Avgå!” med exempellöst våld; många tusen gripna, tortyr, misshandel och sexuella övergrepp i häkten. Den 13 september greps minst 250 demonstranter i huvudstaden Minsk.

Oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja har flytt till Litauen och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, som ingår i ledningen för ”Övergångsrådet”, har skyddats av utländska diplomater sedan maskerade män försökt tränga in i hennes hem.

En av demonstranterna som inte ger upp är 73-åriga Nina Baginskaja , som blivit något av en världskändis. Hon demonstrerade redan på 1980-talet under Sovjettiden och hyllas nu på gatorna i Minsk när hon kommer med sin Belarus-flagga. I ett intervjuporträtt i Ekot, gjort av Jesper Lindau, säger Nina Baginskaja att hon ”inte vill leva som en slav” under diktatorn Lukasjenka. Och uppståndelsen kring sin egen person tar hon med ro:

– De har glorifierat mig på grund av det där Internet. Det använder jag inte, jag har för känsliga ögon.

Ulf B Andersson

artiklar | 2020-09-26
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2020