Asiens största Pride någonsin

För 16:e gången hölls en Prideparad i Taipeh. 137 000 personer deltog.

artiklar | 2018-12-01
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2018
Glädje i Taipeh.

Glädje i Taipeh. Foto: Chiang Ying-ying AP Photo//TT

Enligt arrangörerna deltog 137 000 personer när Pride den 27 oktober firades för 16:e gången i Taiwans huvudstad Taipeh. Det var den största Prideparaden någonsin i Asien utanför Israel. ”Rösta för jämlikhet” var årets tema då Pride hölls inför den folkomröstning som ska äga rum i Taiwan den 24 november i samband med lokalvalen. 

Den 24 maj 2017 fastslog Taiwans konstitutionsdomstol att det är diskriminerande att inte ge samkönade par samma rättigheter som heteropar till äktenskap. Parlamentet fick två år på sig att införa nya lagar. President Tsai Ing-wen har dock ännu inte fått igenom någon ny lag. 

Konservativa och religiösa krafter har istället samlat in tillräckligt med namn för en folkomröstning där väljarna kan ta ställning till om äktenskapet ska vara förbehållet en kvinna och en man. Dessutom ska det röstas om ett stopp för hbtqi-undervisning i skolan. Amnestys sektion i Taiwan är en av många organisationer som arbetar mot dessa förslag.    Ulf B Andersson      Foto: Chiang Ying-ying AP Photo//TT

artiklar | 2018-12-01
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2018