Hongkong: Delseger för Jimmy Sham

Trots att han sitter i häkte sedan 2021 lyckades hbtqi-aktivisten Jimmy Sham vinna en delseger i Hongkongs högsta rättsliga instans den 5 september. Domstolen sade nej till samkönade äktenskap men beordrade myndigheterna i Hongkong att inom två år ta fram ett förslag som kan reglera samkönade relationer genom partnerskap.

artiklar | 2023-09-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023
Jimmy Sham sitter häktad för brott den nationella säkerhetslagen så det var rigorös säkerhet när han i en fångtransport kom till domstolen i det mål han drivit om samkönade äktenskap.

Jimmy Sham sitter häktad för brott den nationella säkerhetslagen så det var rigorös säkerhet när han i en fångtransport kom till domstolen i det mål han drivit om samkönade äktenskap. Foto: Tyrone Siu/Reuters/TT

Trots att han sitter i häkte sedan 2021 lyckades hbtqi-aktivisten Jimmy Sham vinna en delseger i Hongkongs högsta rättsliga instans den 5 september. Domstolen sade nej till samkönade äktenskap men beordrade myndigheterna i Hongkong att inom två år ta fram ett förslag som kan reglera samkönade relationer genom partnerskap.

I Hongkong har hbtqi-rörelsen den senaste tiden haft några begränsade framgångar. För att få byta juridiska kön ska transpersoner inte längre behöva genomgå könskorrigerande behandling och samkönade par har fått vissa rättigheter när det gäller till exempel bostäder.

Medan Hongkong fortfarande var en brittisk koloni avkriminaliserades 1991 samkönat sex men det saknas fortfarande möjligheter för samkönade par att få sin relation rättsligt skyddad.

Hongkong har haft en stark hbtqi-rörelse och Prideparaden 2022 samlade över 12 000 deltagare. Här en bild från en Prideparad 2010 när omkring 100 personer deltog i den del som organiserades av Amnestys sektion i Hongkong. Nu är sektionen nedlagd av säkerhetsskäl.

Hongkong har haft en stark hbtqi-rörelse och Prideparaden 2022 samlade över 12 000 deltagare. Här en bild från en Prideparad 2010 när omkring 100 personer deltog i den del som organiserades av Amnestys sektion i Hongkong. Nu är sektionen nedlagd av säkerhetsskäl. Foto: Roland Ng/Amnesty

Den 5 september meddelade ”Hong Kong Court of Final Appeal”, den högsta rättsliga instansen i området, sitt utslag i ett mål som har drivits av Jimmy Sham sedan 2018. Han gifte sig 2013 med en man i USA men parets äktenskap har inte erkänts av myndigheterna. Jimmy Sham är en av Hongkongs mest kända demokratiaktivister och sitter i häkte sedan 2021 anklagad för brott mot den nationella säkerhetslagen. Han tillhör ett socialdemokratiskt parti och var folkvald i ett av de lokala råden innan myndigheternas tillslag. Han är också sekreterare för hbtqi-organisationen ”Hongkongs regnbåge”.

I det här målet har Jimmy Sham argumenterat för att hans rätt till likabehandling kränks, liksom hans rätt till privatliv. I domslutet konstaterades att samkönade äktenskap fortsatt inte ska tillåtas i Hongkong. Däremot beordras myndigheterna i Hongkong att inom två år ta fram ett förslag som kan reglera samkönade relationer genom partnerskap.

– Beslutet är ett viktigt steg framåt, sade Piya Muqit, Amnestys chef för Ostasien, Sydostasien och Stillahavsområdet. Jimmy Shams delseger är en belöning för hans outtröttliga kamp för jämlikhet. Alla lagar som diskriminerar på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller intersexstatus måste ses över.

Enligt opinionsundersökningar är nu 60 procent av invånarna i Hongkong för samkönade äktenskap, jämfört med 38 procent för tio år sedan.

Jimmy Sham håller presskonferens den 25 november 2019 när han hade blivit invald i fullmäktige i Sha Tin. Nu sitter han i häkte.

Jimmy Sham håller presskonferens den 25 november 2019 när han hade blivit invald i fullmäktige i Sha Tin. Nu sitter han i häkte. Foto: Wpcpey/Wikimedia

Det finns dock konservativa grupper i Hongkong och de mobiliserar nu mot idrottsevenemanget ”Gay Games”, som ska hållas i november, och uppmanar myndigheterna att stoppa tävlingarna.

– Detta evenemang har infiltrerats med idéer om sexuell frigörelse, bisexualitet och homosexualitet, sade Grace Kwong till Hong Kong Free Press. Sådana idéer har till och med kommit in i skolorna och förgiftar vår ungdom.

Hon representerar ”Politihk Social Strategic”, en mindre grupp som är pro-Peking och fruktar att Gay Games ska leda till nya oroligheter i Hongkong.

Under sommaren har både Estland och Nepal beslutat att tillåta samkönade äktenskap. Den 14 april röstade parlamentet i Cooköarna, ett självstyrande område i Nya Zeeland, för att avkriminalisera samkönat sex.

Ulf B Andersson

Läs mer om Hongkong från Amnesty Press

Amnesty stänger i Hongkong (1 december 2021)

Ögonblicksbilder från Hongkong (22 september 2021)

Amnestychef varnar för att våldet i Hongkong kommer att eskalera (14 november 2019)

Fortsatt tystnad kring Gui Minhai (30 juni 2019)

När ljuset förbjuds (15 juni 2019)

HONGKONG – 20 år av kinesiskt styre (17 juni 2017)

artiklar | 2023-09-18
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023