TILLBAKABLICKEN: People Power på EDSA – Massdemonstrationen som tvingade bort diktatorn

I februari 1986 tvingades Filippinernas diktator Ferdinand Marcos bort från makten efter fredliga massprotester.

artiklar | 2022-07-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2022
FOLKETS MAKT. På motorvägen EDSA samlades beslutsamma filippinare för att med icke-våld störta en diktator.

FOLKETS MAKT. På motorvägen EDSA samlades beslutsamma filippinare för att med icke-våld störta en diktator. Foto: Alberto Marquez/AP/TT

På motorvägen Epifanio de los Santos Avenue, EDSA, som löper runt Filippinernas huvudstad Manila utspelades den 22-25 februari 1986 ett drama som gav eko över hela världen. Det slutade med att USA flög ut Ferdinand Marcos med hustrun Imelda till exil på Hawaii. Omkring två miljoner människor beräknas ha deltagit i People Power-revolutionen. 

Ferdinand Marcos hade valts till president 1965 i ett land som då var ett av de rikaste i den del av Asien. När han flydde 1986 levde många filippinare i extrem fattigdom. När presidentpalatset Malacañang öppnades för allmänheten chockades många av rikedomen där Imelda Marcos innehav av 3 000 par skor blev berömda som en symbol för utplundringen av landet. Det har senare beräknats att familjen Marcos stal motsvarande 5-10 miljarder kronor från filippinska centralbanken och ytterligare enorma tillgångar hade placerats utomlands. 

Hösten 1972 utlyste Ferdinand Marcos undantagstillstånd och de kommande 14 åren styrde han landet med järnhand. Uppror från kommunistgerillan NPA och muslimska separatister på Mindanao bekämpades hårdhänt. Civilsamhället utsattes för ett hårt förtryck och tiotusentals människor greps på godtyckliga grunder. USA fortsatte dock att ge sitt stöd till Marcos-regimen. 

Den 21 augusti 1983 chockades världen av mordet på den filippinske oppositionsledaren Benigno ”Ninoy” Aquino Jr. Efter tre års exil i USA återvände han men sköts ihjäl när han klev av flygplanet. Över två miljoner hyllade minnet av Ninoy vid begravningen och änkan Corazon Aquino tog över rollen som oppositionsledare. 

Den 3 november 1985 utlyste Marcos överraskande val och Corazon Aquino ställde upp. Valfusket var uppenbart och när Marcos utropades som segrare valde delar av armén att ställa sig på Aquinos sida och People Power-revolutionen inleddes. 

Den 9 maj 2022 hölls presidentval och Ferdinand ”Bongbong” Marcos Jr. vann en storseger. I valrörelsen hyllade han sin fars styre 1965-1986 och vägrade delta i några debatter med andra kandidater. Vicepresident blir Sara Duterte-Carpio, dotter till avgående presidenten Rodrigo Duterte. Det nya presidentparet är ”en mardröm” varnar människorättsaktivister.    

Ulf B Andersson

artiklar | 2022-07-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2022