Besparingar och uppsägningar på svenska Amnesty

Svenska Amnesty tvingas till stora besparingar efter ett beslut att mer av intäkterna ska gå till den globala amnestyrörelsen. Det innebär att sex heltidsanställda sägs upp och nedskärningar på vissa delar av verksamheten.

artiklar | 2024-10-17
Av: Nils Resare
Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty

Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty Foto: Axel Öberg

Efter en lång process har Amnesty International Sverige avslutat förhandlingarna om sitt stora besparingspaket. Sammantaget ska 13, 3 miljoner kronor sparas. Totalt innebär det att åtta och en halv tjänst försvinner i Sverige. I praktiken innebär det att sex personer sägs upp medan de övriga slutar på grund av pensioneringar eller avslutade projektanställningar.

Till största del beror besparingen på att mer pengar kommer att fördelas från den svenska insamlingen till Amnestys internationella verksamhet. Samtidigt har svenska Amnesty tappat medlemmar och intäkter efter att ett pressmeddelande som kritiserade Ukraina publicerades 2022.

De nedskärningarna, som offentliggjordes idag, har skapat oro och nedstämdhet bland många anställda på Amnesty i Sverige.

– Det har varit svåra vägval att göra. Tillsammans med styrelsen har vi försökt göra det med så stor omsorg och respekt som möjligt. Det har varit väldigt arbetsintensivt men jag är lättad över att detta nu är i hamn, säger Anna Johansson.

Det var i augusti som Global Assembly (Amnesty Internationals högsta beslutande organ) fattade beslutet att de nationella sektionerna som samlar in mest pengar ska bidra mer till den globala rörelsen än tidigare. Sverige är ett av de länderna. Från att tidigare ha betalat 62,5 procent av nettointäkterna ska den svenska sektionen nu gradvis öka betalningen till 67,5 procent. Detta kommer att innebära nedskärningar i den svenska verksamheten och att insamlingsarbetet behöver prioriteras.

– Vad vi egentligen gör är att omfördela våra globala resurser. Nu kommer fler människor kunna anställas på andra platser där Amnesty finns i världen, säger Anna Johansson.

Rent konkret innebär besparingarna att Amnesty Sverige tar bort några mellanled i ledningsorganisationen, minska antalet sakkunniga till fyra, lägger ned stödet till asylsökande i Sverige, lägger ner sina turnéer i gymnasieskolorna och att kontorsservicen i Stockholm försvinner. Dessutom försvinner en tjänst från Amnestyfonden som stöder hotade människorättsförsvarare.

Blir det även besparingar i verksamheten?

– Vi drar även ned på övriga verksamhetskostnader, tex minskar budget för Amnesty press, samt avsätter mindre pengar till Amnestyfonden under nästa år. Vad den faktiska konsekvensen för Amnestyfonden blir är inte klart ännu, eftersom vi samtidigt för samtal med det internationella sekretariatet om de kan kompensera för svenska sektionens neddragningar.

Vad som däremot även fortsättningsvis kommer att prioriteras är insamlingen och kommunikationsverksamhet, uppger Anna Johansson, och det kommer inte blir några nedskärningar i stödet till aktivister och medlemmar i Sverige.

– Tillsammans med styrelsen har vi kommit fram till att vårt största mervärde är att vi är en expert- och kampanjorganisation som kan uttala oss om situationen för de mänskliga rättigheterna, säger Anna Johansson.

Kan Amnesty vara lika effektivt som tidigare efter nedskärningarna?

– Ja det kan vi. Jag tror att våra medlemmar vill att vi ska kunna kommentera det som sker på global nivå liksom det som sker här i Sverige. Jag känner mig trygg med att vi kan vara lika effektiva, säger Anna Johansson.

Förhandlingarna slutade i oenighet

Beskedet har föregåtts av förhandlingar med den fackliga samverkansgruppen på svenska Amnesty. SACO och Unionen är de två fackföreningar som har kollektivavtal med Amnesty och de har förhandlat som gemensam part med arbetsgivaren.

– Uppsägningar är ju alltid svåra och självklart något som påverkar personalen negativt. Både de av oss som får gå och de av oss som blir kvar. Beskedet om uppsägningar har oroat många, även om det finns en förståelse till varför det är nödvändigt, skriver samverkansgruppen i sitt svar till Amnesty Press.

Fackklubbarnas samverkansråd påpekar även att man inte var överens efter avslutade förhandlingar.

– Vi hade önskat att personalen och facken varit mer involverade i processen långt tidigare för att ha kunnat hitta alternativa förslag på den framtida verksamheten. Arbetsgivaren tog till sig några av våra synpunkter och anpassade sitt slutliga förslag efter det, vilket vi uppskattar. Förhandlingen gällande omorganisation avslutades dock i oenighet då vi fortsatt inte tror att den omorganisation som arbetsgivaren nu genomför är den bästa vägen framåt, skriver representanter för samverkansrådet till Amnesty Press.

Text: Nils Resare

Artikeln uppdaterades 2024-10-18

LÄS MER:

Svenska Amnesty ska spara sex miljoner

Amnesty vill öka den globala jämlikheten i organisationen

artiklar | 2024-10-17
Av: Nils Resare