Gripande om modiga människor

filmer | 2004-04-22

Compadre
Regissör: Mikael Wiström
Medverkande: Familjen Barrientos, Alfredo Camba och Mikael Wiström

Filmen ”Compadre” tar sin utgångspunkt i Perus storstadsslum där Daniel och hans familj kämpar för ett värdigt liv. Uppbrotten är ett centralt tema i filmen. Yngsta dottern Judith ger upp en kärleksaffär med en äldre man och återvänder till ett liv på marginalen. Äldsta dottern Sandra lämnar Perus huvudstad Lima tillsammans med sin make och son för att söka sig en bättre tillvaro som illegal invandrare i Brasilien. Som barn lämnade Daniel de andinska bergstrakterna för ett liv i staden.

Regissören Mikael Wiström träffar Daniel, hans fru Natividad och deras
nyfödda dotter Sandra under en resa i Lima. Trettio år senare återvänder
han för att göra en film om familjens öde. Compadre är den fristående
fortsättningen på den uppmärksammade långfilmen Den andra stranden.

Filmen har beskrivits som en känsloladdad uppgörelse med regissörens egna motiv, som gudfader till familjens dotter, och som representant för den utvecklade världen. Men starkast är berättelsen om Daniel och hans familj.

Compadre hade kunnat vara ännu en tragisk film om marginaliserade människor i tredje världen. Istället är det en historia om en vanlig men ändå ovanlig familj som anpassat sig till nya levnadsvillkor och lyckats bygga upp en skör tillvaro under mycket knappa förhållanden. Filmen är också en berättelse om vår samtidshistoria: Om ursprungsbefolkningen som flyttade till städerna från byarna i bergen.

Emma Welander

filmer | 2004-04-22