Sevärd film om Nelson Mandelas långa liv

Att göra film om Nelson Mandelas långa liv, från uppväxten på landsbygden till det fria Sydafrikas förste president, är en mycket ambitiös och nästan omöjlig uppgift. Justin Chadwicks film ”Mandela – vägen till frihet” är sevärd och väcker en vilja att lära sig mer.

filmer | 2014-02-03
Av: Ida Wistbacka
Nelson Mandela (Idris Elba) och Winnie Mandela (Naomie Harris) tvingades leva åtskilda i 27 år.

Nelson Mandela (Idris Elba) och Winnie Mandela (Naomie Harris) tvingades leva åtskilda i 27 år. Foto: Keith Bernstein/The Weinstein Company

Film: Mandela – vägen till frihet
Regi: Justin Chadwick
Skådespelare: Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge, Riaad Moosa, Zolani Mkiva, Jamie Bartlett
Land: Sydafrika/Storbritannien
Längd: 150 min

Filmen Mandela – vägen till frihet , som bygger på Nelson Mandelas självbiografi ”Den långa vägen till frihet” som kom 1995, försöker under 2,5 timmar berätta historien om Mandelas liv – från ungdomsåren och arbetet som jurist till fängslad frihetskämpe och till sist Sydafrikas president. Att filmatisera Mandelas liv är en mycket ambitiös och nästan omöjlig uppgift. Förenklingar och mer eller mindre felaktiga tolkningar av historien görs på flera ställen i filmen och om man inte är väl inläst på Nelson Mandelas liv och Sydafrikas historia finns risken att man lämnar biografen med bara delar av sanningen.

Trots detta är filmen bra och sevärd. Den lyckas genom ögonblicksbilder från olika årtionden visa på apartheidsystemets grymhet och hur kampen mot apartheid tog sig uttryck både i och utanför Sydafrika. Filmen ger också en bild av de privata uppoffringar som Mandelas frihetskamp innebar för honom under den långa fängelsetiden som varade i 27 år fram till 1990.

Det är också intressant att följa hur hans och Winnie Mandelas syn på kampen mot apartheid inledningsvis var densamma men att de efter årtionden förändrades så att de till sist såg helt olika lösningar på hur frihet skulle kunna uppnås. Detta porträtteras genom starka skådespelarinsatser av Idris Elba (Nelson Mandela) och Naomie Harris (Winnie Mandela) i filmen.

Nelson Mandela (Idris Elba) och Ahmed Kathrada (Riaad Moosa) var två av de ANC-ledare som dömdes i Rivonia-rättegången 1963-1964 till långa fängelsestraff.

Nelson Mandela (Idris Elba) och Ahmed Kathrada (Riaad Moosa) var två av de ANC-ledare som dömdes i Rivonia-rättegången 1963-1964 till långa fängelsestraff. Foto: Keith Bernstein/The Weinstein Company

Förhoppningsvis leder filmen till att biobesökare blir nyfikna och vill lära sig mer om kampen mot apartheid och Mandelas avgörande roll i dess avskaffande. Det är en film som väcker en vilja att lära sig mer.

Ida Wistbacka

Läs mer Tor Billgren kritiserar i radions OBS historieskrivningen i filmen

Amnesty International hyllar Nelson Mandelas gärning

filmer | 2014-02-03
Av: Ida Wistbacka