EU-sändebud chockad efter besök i afghanskt fångläger

  • Det liknar Auschwitz. Människorna är utmärglade. De behandlas som boskap.
    Det sade EU:s specielle sändebud för Afghanistan, Klaus-Peter Klaiber, efter att ha besökt fånglägret i Shibarghan nära staden Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Enligt Sydney Morning Heralds korrespondent i Kabul fick Klaibers kritik på tisdagen stöd av Internationella Röda kors-kommittén, som anses ha räddat hundratals fångar från att dö i lägret genom att bidra med nödhjälp, inklusive intravenös matning. Över 2 000 fångar finns i lägret rapporterar BBC. 1 500 av dem är afghaner, medan de övriga är pakistanska frivilliga som anslöt sig till talibanerna. De tillfångatogs av USA och uzbekiska styrkor lojala mot Rashid Dostum i samband med slaget om Kunduz i november, då Norra alliansen lyckades besegra talibanerna.

EU:s sändebud sammanträffade med Dostum under helgen och försökte övertala honom att frige fångarna. Men Dostum, som är vice försvarsminister i övergångsregeringen i Afghanistan, har hittills vägrat. En västdiplomat sade till Sydney Morning Herald att det är "en skandal":
- Dostum vill behålla dem för att stärka sin förhandlingsposition inför framtiden.

En talesman för Dostum medgav enligt BBC att fångarna har det svårt i Shibarghan, men betonade att landet i första hand ber om bistånd för skolor och sjukhus, inte för fängelser.


Sydney Morning Herald