Att resa kan bidra till kränkningar
Läst & Sett | 2009-01-20 |
»Välkommen till paradiset.
Reportage om turistindustrin«
Atlas Förlag
Jennie Dielemans
Shahab Salehi (foto)
När vi reser på våra utlandssemestrar till fjärran länder som Thailand, Vietnam, Mexiko och Kenya, så bidrar vi indirekt till förtryck av människor, miserabla arbetsförhållanden, löner man inte kan leva på och inte minst rovdrift på vår gemensamma miljö på grund av de bekvämligheter vi önskar och flygresornas gigantiska koldioxidutsläpp.
Jennie Dielemans skildrar i "Välkommen till paradiset" avigsidorna med turismen i ett antal mycket läsvärda reportage. Ibland blir det lite onyanserat, när till slut all turism utmålas som dålig: att man super på semestern, att ett par åker till samma hotell på Kanarieöarna varje år – vad smaklöst – och att det finns turister som inte alls är intresserade av kultur. Då känns det som hon skjuter lite bredvid målet.
Men guldkornen är exempelvis reportagen om de burmesiska flyktingar som under slavliknande förhållanden bygger nya hotell i Khao Lak, Thailand. Även barnarbete förekommer där vissa inte är mer än 7–8 år. I Thailand skriver hon också om unga thailändska tjejer som utnyttjas av svenska killar när de är nere på semester, killar som kanske aldrig skulle gå till prostituerade hemma. Men på semestern förnedrar de kvinnor och behandlar dem som varor. På ett av de svenska hotellen finns broschyrer som tipsar om att flickorna ska tas unga för då har de inte lärt sig knepen att lura av turisterna pengar.
De mycket ingående skildringarna av »all inclusive«-hotellens negativa inverkan på lokalsamhället sticker också ut, och Shahab Salehis närgångna och vassa foton lyfter reportagen och berör känslomässigt på ett sätt en text kan ha svårt att klara.
Framförallt är Välkommen till paradiset en viktig bok för att den uppmuntrar oss att ifrågasätta vårt resande, problematisera det och kanske leder det till att vi ställer krav på resebranschen om etiska alternativ, där man säger nej till prostitution och motarbetar det, betalar schyssta löner till personalen och ser till att det genereras ett levande lokalsamhälle. Så att inte vinsterna från turismen bara försvinner iväg rakt i fickorna på resebolagen.
Några organisationer har gått ihop och ger råd om hur man kan bli en bättre turist på: www.schystresande.se
Solveig Hauser
Läst & Sett | 2009-01-20 |