300 döda i strider – Sudan anklagas
Krisen kring Darfur i västra Sudan har nu trappats upp ytterligare. Armén i Tchad uppger att omkring 300 rebeller har dödats sedan de gått till offensiv inne i Tchad.
Tchads president Idriss Deby anklagar Sudans regering för att ligga bakom rebellernas attack.
– Attackerna har slagits tillbaka av armén och den använder sin rätt att förfölja angriparna. En del av rebellernas baser på sudanesiskt territorium har förstörts, sade Tchads utrikesminister Ahmat Allam-Mi i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.
Osman Yusuf Kibir, guvernör i norra Darfur, förnekade att Sudan var inblandat i attackerna och sade att Sudan aldrig har stött rebeller i Tchad, rapporterar BBC.
Enligt armén dödades 300 rebeller, medan cirka 100 skadades. Fem armésoldater och tre civila ska också ha dödats.
Enligt IRIN uppger regeringen i Tchad att söndagens attack utfördes av en grupp armédesertörer som nyligen har anslutit till oppositionsgruppen RDL, Samling för demokrati och frihet, en. Även en del medlemmar i SCUD, Plattformen för förändring, nationell enhet och demokrati, ska ha anslutit sig till anfallet.
– En del av SCUD:s trupper deltog i aktionen mot staden Adre, men den leddes av RDL, förklarade SCUDS:s ledare Yaya Dillo Djerou för Reuters.
Under söndagen ska rebellerna enligt egen utsago ha tagit kontroll över Adre som ligger nära gränsen till Sudan. Sedan 1998 har strider mellan olika rebellgrupper i östra Tchad och regeringen krävt tusentals människors liv.
Sedan i september har allt fler soldater deserterat från Tchads armé. Många av dem kommer från folkgruppen Zaghawa, liksom president Idriss Deby som tog makten 1990. Zaghawa bor på bägge sidor gränsen mellan Tchad och Sudan och är en av de folkgrupper som sedan 2003 varit aktiva i upproret i Darfur.
President Deby uppges enligt IRIN vara kritiserad av soldater som är besvikna över att han inte har stött upproret i Darfur.
Enligt Tchads regering ska alltså regeringen i Khartoum ge stöd till rebellerna i Tchad. Hundratusentals flyktingar från Darfur finns i östra Tchad och regeringen hävdar att rebellerna rekryterar nya soldater i lägren.
Konflikten kring Darfur riskerar nu att internationaliseras. En sjunde omgång fredssamtal inleddes den 29 november i Nigerias huvudstad Abuja. Rebellerna i SLA och JEM lyckades då ena sig om en gemensam hållning, men inga framsteg har rapporterats. Nya strider flammar fortfarande upp och människor i flyktingläger utsätts fortfarande för övergrepp.
Omkring 3,4 miljoner människor i Darfur beräknas ha tvingats på flykt.
Enligt Reuters har hjälparbetare de senaste två veckorna rapporterat att trupper från Tchad patrullerar inne i Sudan.
Reuters |