FN kräver slut på embargot - USA säger att sanktionerna ska vara kvar

FN:s generalförsamling krävde på onsdagen att USA:s handelsembargo upphör mot Kuba. Det var artonde året i rad som resolutionen togs upp i generalförsamlingen och i år blev det ett rekordstort antal länder som röstade för. 187 stater röstade för, medan USA, Israel och Palau röstade mot resolutionen. Mikronesien och Marshallöarna avstod från att rösta.
Nyhetsbyrån AFP konstaterar att antalet ja-röster ökat stadigt. 1992 var det 59 stater som röstade för resolutionen. 2004 var det 179 länder, 2005 182 länder, 2007 184 länder och förra året 185 länder.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez Parrilla sade till generalförsamlingen att embargot utgör ”en absurd politik som orsakar brister och lidande”.
USA:s embargo infördes 1962 sedan USA hade avbrutit de diplomatiska förbindelserna 1961. I april 1961 genomförde USA det misslyckade invasionsförsöket i Grisbukten och Fidel Castros regim blev en nära allierad till Sovjetunionen.

USA:s nye president Barack Obama har sagt att förbindelserna med Kuba ska ses över. Det har talats om ett töväder mellan Kuba och USA sedan Obama upphävt restriktionerna för exilkubaner när det gäller resor till Kuba och pengasändningar till släktingar. Samtal har också påbörjats mellan USA och Kuba om att återuppta postförbindelserna mellan de bägge länderna. Dessa avbröts 1963.

USA:s FN-ambassadör Susan Rice sade efter omröstningen att den inte avspeglar ”de aktuella realiteterna” på Kuba. Enligt Reuters sade Rice att det var fel att ge USA skulden för fattigdomen på Kuba. USA har sagt att embargot ska vara kvar för att sätta press på Kuba att frige politiska fångar och förbättra respekten för mänskliga rättigheter.

Resolutioner i FN:s generalförsamling är inte bindande men kan ses som en opinionsmätning bland FN:s medlemsstater.

Amnesty uppmanade på torsdagen president Obama att följa uppmaningen från FN:s generalförsamling.
- Sanktionerna är omoraliska och bör upphävas omedelbart, sade Kerrie Howard, biträdande chef för Amnestys Amerikaavdelning.
Amnesty pekade i en rapport tidigare i år på att embargot förhindrar tillgång på mediciner och medicinsk teknologi för kubaner.

Läs Amnestys rapport om embargot (2 september)


AFP