Demokratiaktivist frigiven - Kyaw Zaw Lwin återvänder till USA

Kyaw Zaw Lwin (Nyi Nyi Aung) återvände i fredags till USA där han återförenades med sin fästmö, rapporterar nyhetsbyrån AFP. En liten skara exilburmeser bosatta i Washington samlades på Dulles International Airport för att hälsa honom välkommen. Han omfamnade sin fästmö, Wa Wa Kyaw, som har kämpat för hans frigivning sedan han greps förra året.

  • Jag är så glad att återse min fästmö, sade Kyaw Zaw Lwin enligt AFP. Men min familj och mina vänner finns kvar i fängelse så jag kan inte känna mig riktigt glad. De kämpar hårt men regimen är så fruktansvärd. Jag har ett ansvar att göra ännu mer för ett fritt Burma.

Den 40-årige Kyaw Zaw Lwin flydde till USA efter att militären slagit ned den studentledda demokratirörelsen i slutet av 1980-talet. Han har amerikanskt medborgarskap och har i exil fortsatt att engagera sig för Burma. I september 2009 återvände han till Burma för att träffa sin mor, som har fängslats av politiska skäl och lider av cancer.
Han greps den 3 september och hotades från början med ett åtal för att subversiv verksamhet. Åtalet ändrades dock till mindre allvarliga brott som förfalskning av id-kort och underlåtenhet att deklarera utländsk valuta. I februari dömdes han till tre års straffarbete.

I USA har hans fästmö arbetat för att mobilisera en opinion för Kyaw Zaw Lwins sak. 53 ledamöter i USA:s kongress krävde i december att Kyaw Zaw Lwin skulle friges. President Barack Obamas administration har fått kritik för att inte ha engagerat sig i fallet och kritiker har enligt AFP pekat på att USA numera har en politik där dialog med militärjuntan i Burma ska leda till förändringar.
Efter frigivningen tackade dock Wa Wa Kyaw och Kyaw Zaw Lwin USA:s utrikesdepartement för dess arbete.

Den regimtrogna tidningen New Light of Myanmar förklarade att Kyaw Zaw Lwin frigivits i enlighet med en begäran från USA:s utrikesdepartement och att det handlade om ”speciell hänsyn till den bilaterala vänskapen” mellan Myanmar (Burma) och USA.

Militärregimen har förklarat att val ska hållas i år men Aung San Suu Kyi kommer inte att tillåtas ställa upp. Hennes parti NLD vann valet 1990 men militärjuntan satt kvar vid makten och hon har större delen av tiden sedan dess suttit i husarrest.

Läs mer :
Pressnotis om gripandet av Kyaw Zaw Lwin (Amnesty 15 september 2009)

Pressnotiser från svenska Amnesty:
Släpp oppositionen fri inför valet (10 mars)


En skamlig dom (11 augusti)

Amnesty Press

Regimen förbereder val – genom att tysta kritiker (Amnesty Press 17 januari 2010)

Frilansreporter dömd till 20 års fängelse (7 januari 2010)


Dissident avled i fängelse (29 december 2009)

I verkligheten bryr sig inte generalerna (27 november 2009 )

”Lämna oss inte med bara ord och retorik” (24 september 2009)

Växande missnöje i Burma två år efter protesterna (28 september 2009)

Tre journalister frigavs efter amnesti (18 september 2009)

Burma’s Forgotten Prisoners (Human Rights Watch 16 september)


AFP