Två år sedan Lasantha Wickrematunge mördades - ännu har ingen gripits
Reportrar utan gränser uttrycker sitt stöd till Lasantha Wickrematunges familj och kollegor, däribland änkan Sonali Samarasinghe och brodern Lal Wickrematunge som båda själva är journalister. Organisationen uttryckte också sin förbittring över att regeringen i Sri Lanka inte gör någonting för att lösa mordet utan istället försöker hindra att sanningen kommer fram om mordet den 8 januari 2009. Klockan 10.30 lokal tid kommer en minnesceremoni arrangeras i Colombo till minne av Lasantha Wickrematunge.
Lasantha Wickrematunge var chefredaktör för Sunday Leader och sköts ihjäl av en dödspatrull på motorcykel när han var på väg till arbetet. Han hade gjort sig känd som en modig journalist och hans tidning var känd för att mitt under det då pågående kriget mellan regeringen och de tamilska befrielsetigrarna, LTTE, ha en oberoende journalistik. Mordet väckte stor internationell uppmärksamhet och sågs som ett hårt slag mot pressfriheten i Sri Lanka.
- Vi kräver att president Mahinda Rajapaksa tillsätter en brottsundersökning och begär assistans av internationella experter så att den som begär ansvar för detta fruktansvärda mord kan identifieras, säger Reportrar utan gränser i ett uttalande.
Organisationen anser att regeringen istället för att lösa mordet förhindrar en undersökning och därmed skapar ett klimat av straffrihet. Regeringen blir därmed en medbrottsling, anser Reportrar utan gränser.
Under en kort tid satt 15 militära underrättelseofficerare häktade men de frigavs utan förklaring. En del har anklagat den dåvarande arméchefen Sarath Fonseka för att ha legat bakom mordet. Han bröt senare med president Rajapaksa och ställde upp i presidentvalet förra året. Fonseka är själv fängslad efter att ha förlorat valet.
En lokal undersökande journalist intervjuades av Reportrar utan gränser och konstaterade att alla vädjanden från redaktionen och familjen att genomföra en grundlig undersökning av mordet har nonchalerats.
- Det är sorgligt och chockerande att regeringen och polisen fortfarande efter två år inte har lyckats gripa de skyldiga, sade journalisten. Det är märkligt att en minister som Mervyn Silva kan gå ut och säga att han vet vem som bar ansvaret för Lasantha Wickrematunges död men att han inte kommer att avslöja det.
Polisen sade på lördagen att undersökningen av mordet fortsätter.
- Det är inte möjligt att dra omedelbara slutsatser när det gäller ett planlagt mord som detta men vi kommer att genomföra en systematisk utredning och gripa förövarna, sade polisens språkrör Prishanta Jayakody till nyhetsbyrån Associated Press.
Han pekade på att det i andra länder kan ta sex till åtta år att lösa mordfall.
På tvåårsdagen av mordet kommer de anhöriga, vänner och kollegor att samlas vid Lasantha Wickrematunges grav i Colombo för en minnesceremoni.
Ulf B Andersson
8 januari 2011
Läs mer:
Uttalande från Sonali Samarasinghe på tvåårsdagen av mordet på hennes man
Lasantha Wickrematungaes sista ord: Den text han hade skrivit för publicering i Sunday Leader om han mördades:
'I hope my murder will be seen not as a defeat of freedom but an inspiration'
-This extraordinary article by the editor of the Sri Lankan Sunday Leader was published three days after he was shot dead in Colombo (brittiska The Guardian)
Sri Lanka Journalists Still on Edge After Editor's Death (Time 7 januari 2010)
Pressfrihetspris tilldelas mördad lankesisk journalist (Amnesty Press 5 maj 2009)
Ulf B Andersson Amnesty Press |