Avrättning av oskyldig väcker debatt om dödsstraffet

Nyligen avslöjades att en ung taiwanesisk man, som 1997 avrättades efter att ha befunnits skyldig till våldtäkt och mord på en femårig flicka, var oskyldig. Avslöjandet har satt fart på debatten kring landets tillämpning av dödsstraffet, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Den 28 januari meddelade åklagare i Taipei och Taichung att en utredning visade att en kollega inom flygvapnet erkänt det mord som den då 21-årige Chiang Kuo-Ching hade avrättats för. Efter beskedet bad president Ma Ying-Jeou den avrättade mannens mamma om ursäkt och lovade att se till att skadestånd ska betalas ut.

Chiang Kuo-Chings pappa kämpade i många år för att rentvå sin sons namn. Både pappan och många människorättsaktivister hävdade tidigt att Chiang Kuo-Ching under tortyr tvingats att erkänna mordet på flickan. Men pappan levde inte tillräckligt länge för att uppleva hur sonen rentvåddes. Han avled strax efter att myndigheterna förra året beordrats att genomföra en ny granskning av fallet.

Att det nu står klart att en oskyldig människa har avrättats kommer enligt Lin Hsin-Yi, som är ordförande för Taiwanesiska alliansen mot dödsstraff, med säkerhet att påverka debatten om dödsstraffets vara eller icke-vara i landet.

Det är en debatt som tycktes ha avstannat efter att den nuvarande presidentens nationalistiska parti Kuomintang i april förra året såg till att verkställa avrättningarna av fyra personer som suttit i landets dödsceller.

Dessa avrättningar satte punkt för ett över fyra år långt stopp för alla avrättningar som landets föregående regering hade infört.
- Många stödjer fortfarande dödsstraffet eftersom de inte tror att domare och åklagare kan begå några misstag, men fallet med Chiang bevisar motsatsen, säger Lin Hsin-Yi.

En utredning om Chiang Kuo-Chings fall visar att militär underrättelsepersonal som saknade juridiska befogenheter sattes att utreda mordet på den femåriga flickan. Dessa agenter utsatte Chiang för tortyr i samband med ett 37 timmar långt förhör, innan man lyckades få fram ett erkännande från den oskyldige mannen.

I samband med den militära rättegång som sedan hölls mot Chiang beaktades inte att han tog tillbaka sitt erkännande.

En genomgång av den tekniska bevisningen ledde till att en annan flygvapenanställd man istället framstod som huvudmisstänkt för mordet. Mannen, som tidigare suttit av två andra fängelsestraff för liknande brott, erkände sedan brottet i samband med förhör. En ny rättegång mot mannen ska enligt planerna hållas snart. En utredning är även inledd mot de underrättelseagenter som misstänks för att med hjälp av tortyr ha tvingat fram Chiangs falska erkännande.

**Dennis Engbarth_
IPS/ Taipei

Läs mer

Första avrättningarna på fem år (Pressnotis från Amnesty 4 maj 2010)

Dödsstraffet i världen 2009 (Amnesty 30 mars 2010)

Svenska Amnestys specialgrupp mot dödsstraff


IPS