Det våras för Pride i Kroatien

Om några veckor blir Kroatien medlem i EU. De senaste veckorna har Pride firats i både Split och Zagreb och årets manifestationer för hbt-rättigheter kunde genomföras utan störande incidenter. Andrea Bodekull från svenska Amnesty var på plats för att övervaka paraden i Split.

reflektion | 2013-06-18
Av: Andrea Bodekull
Marschen gick under stor polisbevakning.

Marschen gick under stor polisbevakning. Foto: Andrea Bodekull

Den 11 juni 2011 hölls den första Prideparaden i Split i Kroatien. Den slutade i kaos då tusentals motdemonstranter gick till våldsamt angrepp på Pridedeltagare och polisen inte gjorde tillräckligt för att skydda dem.

Borgmästaren Ivo Baldasar.

Borgmästaren Ivo Baldasar. Foto: Andrea Bodekull

Året därpå gick det bättre. Marschen stöddes av högt uppsatta politiker och celebriteter i det kroatiska kulturlivet. Den 8 juni gick årets marsch av stapeln i strålande solsken. Amnesty hade ett litet team om tre personer (däribland Andrea Bodekull på svenska Amnesty) på plats för att övervaka marschen.

Polisen hade försett teamet med varsin livvakt som troget vakade våra steg vart vi gick. Cirka 500 personer deltog i Pridetåget i Split och inga incidenter registrerades.
Bland talarna fanns den nyvalde borgmästaren i Split, Ivo Baldasar från socialdemokratiska partiet SDP.

En vecka senare, 15 juni, hölls Pride i Kroatiens huvudstad där 10 000 – 15 000 personer deltog. Det var den största paraden någonsin i Kroatien och huvudtemat i Zagreb var att protestera mot det initiativ om en folkomröstning för att förbjuda samkönade äktenskap som drivs av katolska kretsar.

Marschen samlade omkring 500 personer som gick till strandpromenaden Riva.

Marschen samlade omkring 500 personer som gick till strandpromenaden Riva. Foto: Andrea Bodekull.

Inför marschen hade alla gränder som ledde in till paradvägen effektivt spärrats av och bevakades av polis. Alla som skulle in till parken kontrollerades noga av den inhyrda privata vaktfirman. De fick även en lite folder med säkerhetsinstruktioner.Under visslingar och glada rop gick marschen tungt bevakad genom delar av gamla staden ner till strandpromenaden Riva.
Tyvärr var det inte många åskådare längs paradvägen eftersom polisen spärrat av och ingen som inte gick med i marschen från början tillåts ansluta. Men där det var möjligt fanns det nyfikna åskådare.

Inför marschen hade alla gränder som ledde in till paradvägen effektivt spärrats av och bevakades av polis.

Inför marschen hade alla gränder som ledde in till paradvägen effektivt spärrats av och bevakades av polis. Foto: Andrea Bodekull

Registrerat partnerskap är lagligt i Kroatien men en deltagare bar en skylt med texten:  Vadå registrering? Jag är ingen bil!

Registrerat partnerskap är lagligt i Kroatien men en deltagare bar en skylt med texten: Vadå registrering? Jag är ingen bil! Foto: Andrea Bodekull

Come in Peace.

Come in Peace. Foto: Andrea Bodekull

Paraden avslutades på strandpromenaden Riva där flera kaféer hade tvingats stänga av säkerhetsskäl. På behörigt avstånd stod intresserade lokalbor och turister och tittade på. Det fanns inte en motdemonstrant så långt ögat nådde. Budskapet "Come in peace" verkade med tanke på det lugna och lyckade evenemanget ha gått hem.

Flashmob på Riva.

Flashmob på Riva. Foto: Andrea Bodekull

Väl nere på Riva samlades deltagarna framför en uppbyggd scen där tal skulle hållas, bland annat av borgmästaren och arrangörerna av paraden. De närvarande hade fått A4-ark i de olika pridefärgerna och på marken hade tejplinjer i samma färger klistrats och man skulle ställa sig på respektive färg för att vid ett givet tillfälle vifta med arken och på så sätt skapa en rörlig Prideflagga.
Då det var en mycket het dag lämnade många Riva då talen hade hållits och musiken tog över. Ett litet gäng trotsade dock hettan och dansade runt i den stekande solen. Efter ca två timmar upplöstes mötet och deltagarna vandrade tillbaka till Djardinparken för ytterligare lite fest. Fortfarande under stor polisbevakning.

Text och foto: Andrea Bodekull

reflektion | 2013-06-18
Av: Andrea Bodekull