En hårig kärlekshistoria

filmer | 2007-03-08

Titel: FUR- Ett fiktivt porträtt av Diane Arbus
Regi: Steven Shainberg
Medverkande: Nicole Kidman, Robert Downey JR, mfl
Land:USA
Premiär: 9 mars

Nicole Kidman spelar Diane Arbus, den perfekta hustrun från en välbärgad familj som tar hand om barnen och hemmet, samtidigt som hon är assistent till sin man, den framgångsrike modefotografen Allan Arbus (Ty Burell). Bilden av det perfekta livet. Men under ytan känner sig Diane instängd och deprimerad. När hon till slut bestämmer sig för att själv börja fotografera leder nyfikenheten henne till den nyinflyttade, mycket märkliga grannen Lionel (Robert Downey JR).

Lionels kropp är täckt med hår och när han går ut använder han en mask som troligen orsakar lika många blickar som om han skulle gå utan. Lionel introducerar sin värld för Diane och hon möter de människor som i hennes omgivning kallas ”freaks” och fascineras av deras avslappnade inställning till livet. Dianes äktenskap blir mer och mer ansträngt trots hennes mans förtvivlade försök till att acceptera sin frus nya vänner. Istället kommer Diane och Lionel allt närmre varandra.

Regissören Steven Shainberg har inte gjort en biografisk berättelse om fotografen Diane Arbus utan snarare en fiktiv kärlekshistoria där vissa delar av filmen är inspirerad av hennes liv. Filmen är inspirerad av Patricia Bosworths biografi om Diane Arbus. Nicole Kidman och Robert Downey jr gör briljanta prestationer i en film som har en sagokänsla över sig. Stämningen påverkas inte bara av skådespelarinsatserna utan även av de medvetna färgvalen. Dianes klänningar följer en gråskala och hennes hår är prydligt uppsatt i inledningen av filmen. Detta förändras senare i takt med hennes känslor, det långa håret får komma fram och hon klär sig i sommarklänningar i ljusa färger.

Trots att filmen inte är biografisk handlar den om en verklig person vilket gör att kopplingen till Diane Arbus egna liv och hennes foton skapar förvirring kring historien. Nicole Kidman skiljer sig utseendemässigt så pass mycket från den riktiga Diane, vilket ytterligare bidrar till förvirringen. Om man vill se en film som berättar historien om hennes fotokonst är detta inte rätt film. Fur ger istället en möjlig bild av hur hennes karriär började och som senare inspirerade henne till att fortsätta.

Diane Arbus provokativa fotografier förändrade konstscenen i mitten på 1900-talet. Hon porträtterade samhällets outsiders i deras egna miljöer, fotografierna ifrågasätter betraktarens acceptans av det annorlunda eller udda. Diane föddes 1923, hennes föräldrar var förmögna pälsförsäljare i New York och hennes bror Howard Neverov var en framgångsrik poet. Diane träffade Allan Arbus redan vid 14 års ålder och de gifte sig så fort hon fyllde 18 år. Allan började sin karriär som fotograf i den amerikanska armén och det var genom honom som Diane fick nya kunskaper inom området. De jobbade tillsammans i sin framgångsrika fotostudio under 20 år. Paret fick två barn, Amy och Doon men paret separerade 1959. Diane blev Guggenheim 'fellow' på 1960-talet och lärde ut fotografi på college i New York och Amherst innan hon tog sitt eget liv 1971.

Idah Klint

filmer | 2007-03-08