När fransk polis hämtade judarna

filmer | 2011-02-25
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2011

Mélusine Mayance spelar tioåriga Sarah Starzynski.

Sarahs nyckel
Regi: Gilles Paquet-Brenner
Skådespelare: Kristin Scott Thomas, Mélusine Mayance
Frankrike, 2010

Länge dominerades den franska självbilden av landet under andra världskriget av myter. Det var Charles de Gaulle som tog sig till London efter nederlaget i juni 1940, ropade »Vive Le France!« och sjöng Marseljäsen i BBC och sedan från Indokina till Madagaskar kämpade för det fria Frankrike. Och det var medlemmarna i den inhemska motståndsrörelsen, maquisards, som kämpade mot den tyska ockupationen och den franska samarbetsregim som med säte i Vichy genom Pierre Laval gav fransk fascism ett ansikte.

Samarbetet med ockupanterna har på senare år blivit föremål för allt större uppmärksamhet och debatt. Förra året kom filmen Gryningens timmar och nu i vinter får Sarahs nyckel svensk premiär, baserad på Tatiana de Rosnays bestsellerroman med samma namn. I fokus för bägge filmerna står det som kallas »Vel’ d’Hiv«, efter den idrottsvelodrom i Paris dit 4 115 barn, 2 916 kvinnor och 1 129 män, sammanlagt 8 160 personer, fördes den 16-17 juli 1942. Totalt greps omkring 13 000 judar under denna räd och de flesta skickades sedan med tåg till Auschwitz.

Kristin Scott Thomas som den sökande journalisten Julia Jarmond.

1995, 50 år efter krigsslutet, bad president Jacques Chirac om ursäkt för att fransk polis och tjänstemän hade medverkat i denna del av Förintelsen. Idrottsvelodromen finns inte längre kvar och det finns nästan inga bilder från vad som hände där sommaren 1942 då fransmännen i motsats till de tyska nazisterna inte dokumenterade skändligheterna.
Därför är gestaltningen av händelserna på velodromen så viktig och de starka scenerna om paniken och skräcken på velodromen dröjer sig kvar på näthinnan. Från en vardaglig tillvaro i en lägenhet i Paris förvandlas familjen Starzynskis tillvaro till en mardröm. Mélusine Mayance är mycket stark i rollen som den unga judiska flickan Sarah Starzynski som lyckas överleva deportationerna österut och har turen att möta fransmän som vågar riskera livet för att rädda judar.

Gilles Paquet-Brenners film rör sig skickligt mellan de olika tidsnivåerna, nutid med dess eviga fråga – att glömma eller att gräva fram historien – och den varma sommaren 1942. Kristin Scott Thomas spelar journalisten Julia Jarmond, maniskt engagerad i sin jakt på svaren på frågorna även när krigsårens dramatik berör hennes egen omgivning.
Sarahs nyckel är en mycket stark film som manar sin publik att aldrig glömma sanningen om det som hände då för länge sedan, händelser som fortsätter att prägla människor på bägge sidor även i senare generationer.

Ulf B Andersson

filmer | 2011-02-25
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2011