Att charmas av en idiot

filmer | 2011-10-27

Film: Our idiot brother
Regi: Jesse Peretz
Manus: Evgenia Peretz & David Schisgall
Skådespelare: Paul Rudd, Zooey Deschanel, Rashida Jones
Land: USA

”Our idiot brother” är indiekomedin som med en varmhjärtad känsla filmen igenom fångar publiken med historien om den naiva och godtrogna Ned. En karaktär som på sitt eget sätt inspirerar andra till att bli lite bättre och försöka lite mer.

Huvudkaraktären Ned är originell. En karaktär som vi inte stöter på särskilt ofta, varken i filmer eller i verkliga livet skulle en något cynisk person kunna säga. Ned är nämligen genomgod. Neds naivitet utkristalliseras i inledningsscenen, då han genom ett idiotiskt infall av godtrogenhet, helt i enlighet med sin personlighet, säljer hasch till en uniformerad polisman. Försäljningen leder till att han blir gripen och efter en fängelsevistelse inser han att hans flickvän har ersatt honom både som pojkvän och som kompanjon på den biodynamiska odlingen de tidigare drev tillsammans.

Paul Rudd, Kathryn Hahn och T.J. Miller. Foto: Nicole Rivelli & Craig Blankenhorn

Ned flyttar först in till sin mamma, där han iklädd en batikmönstrad tröja nattas av henne på kvällen. Han trivs inte helt med den tidsresan så han väljer att bjuda in sig till att flytta runt mellan sina tre systrar istället. Systrarna jobbar alla hårt för att undvika att Ned ska bo hos just dem istället för att vilja hjälpa brodern. Neds annorlunda sätt kraschar med hans systrars livsval. De tycker att Ned är en börda som stör deras vardag, arbetsro och familjeliv. Olikheterna demonstreras genom att medan de fokuserar på sina karriärer eller på att hålla ihop familjen, funderar Ned på hur hans idé - tominion, det vill säga en kombination av tomat och lök ska slå igenom. Ned har trots allt en poäng i att det vore en tidssparande grönsak vid tillagning av köttfärssås. Systrarna anser att Ned enbart komplicerar deras liv när han först installerar sig i sin systersons våningssäng hos äldsta systern Liz, därefter i en soffa hos hans karriärdrivna syster Miranda för att slutligen hamna i en gummibåt i källaren i sin syster Natalies kollektiv. Jag hade rekommenderat Ned att hälsa sina systrar att deras liv var komplicerade redan innan han installerade sig.

Ned förklarar själv sin livssyn med att han lever sitt liv på ett speciellt sätt. Han väljer att lita på andra, alltid. Ned tror att har man bara goda avsikter och litar på andra människor så kommer de att leva upp till förväntningarna. Han är ärlig - i allt för alla. En ärlighet som är uppfriskande att observera på distans, men den ställer ibland till besvär för människorna som står honom närmast, liksom för honom själv. Ned förstår inte hemligheter och han förstår inte sociala koder som vanligtvis innebär att vissa saker inte sägs högt. Ned säger allt. Filmen handlar om hur hemligheter kan förstöra för både en själv och för andra. Our idiot brother genomsyras av Neds livssyn där ärlighet dominerar, men filmen utmynnar inte enbart i en sensmoral om ärligheten framför allt, det är även en film om familjerelationer och livsval.

Paul Rudd (Ned) och Elisabeth Banks (Miranda). Foto: Nicole Rivelli & Craig Blankenhorn

Ned är en specialskriven roll för Paul Rudd, som tar sig an karaktären och personifierar Ned från första scenen. De tre systrarna spelas lysande av Zooey Deschanel, Elizabeth Banks och Emily Mortimer. Huvudkaraktären och även hans systrar utvecklas filmen igenom och de upplever alla mer eller mindre stora livsförändringar. Karaktärerna känns alla verkliga och unika. Den i filmens värld så välbekanta jakten på lycka visar sig vara ett gemensamt drag för de fyra syskonen. Neds personlighet med tillhörande ärlighet är ett vinnande drag för att slutligen ha möjlighet att nå dit.

Vad som är tydligt är att det är omöjligt att inte falla för Ned. Det går dock säkerligen att inte falla för Our idiot brother. Jag faller, men jag faller inte direkt och snabbt och gapskrattandes. Det är inte en komedi som publiken nödvändigtvis skrattar oavbrutet åt i en timme och 29 minuter, förväntningarna innan du slår dig ned i biofåtöljen kan alltså spela in. Men det är en charmig komedi där du innerligt känner för karaktärerna och vill att de ska lyckas, trots att du är fullt medveten om att det oftast först väntar ett misslyckande eller två.

Josefine Nilsman
[email protected]

filmer | 2011-10-27