Valet i Nigeria sköts upp sex veckor - Redo att rösta trots terrorhot
Den 14 februari skulle val ha hållits i Nigeria, Afrikas folkrikaste land. En vecka innan valet meddelades att valet skjuts upp till den 28 mars. Fram tills dess ska Nigerias armé enbart fokusera på att bekämpa Boko Haram. Beslutet att skjuta på valet har möts av besvikelse från en del. Amnesty Press rapporterar från Nigeria.
reportage | 2015-02-15 Av: Monica Hansson |
Bello Adamo sitter vid ett lokalt konto för APC utanför Yola. Han har inget röstkort då han flytt Boko Haram i Gwoza i Borno state men tycker att ett val är viktigt så att de kan slå ut terrorgruppen. Foto: Malin Palm
Bello Adamo sålde soppåsar i Gwoza, en kommun i nordöstra Nigeria som kontrolleras av terroristgruppen Boko Haram. Insurgenterna har terroriserat kommunen i många år innan den stora attacken kom; de hade stulit mat, övertagit egendomar och kidnappat människor. Bello Adamo överlevde attacken, tog på sig en niqab för att undgå uppmärksamhet och tog sig upp till bergen.
– Jag vill verkligen rösta, men jag kan inte åka tillbaka dit för att hämta mitt röstkort, berättar Bello Adamo.
Vi träffar honom utanför ett av oppositionspartiet APC:s vallokaler i en liten by utanför Yola, huvudstaden i delstaten Adamawa där Boko Haram under förra året tog över tre kommuner. Armén har i dag lyckats ta tillbaka två kommuner.
Oppositionen har aldrig tidigare varit så här stark i Nigeria. Det är oklart om det styrande partiet PDP och president Goodluck Jonathan kommer att sitta kvar efter valet.
En ung man vilar ut vid ett lokalt kontor för oppositionspartiet APC i Yola. Foto: Malin Palm
Bara en vecka före den planerade valdagen 14 februari informerades valkommissionen om att hela armén nu kommer att fokusera enbart på att bekämpa terroristerna i nordöstra delen av Nigeria. Ingen säkerhet kunde därför garanteras väljarna från arméns sida. Konflikten med Boko Haram har trapppats upp de senaste fem åren och många som vi möter frågar sig hur regeringen misslyckats med att kontrollera terroristgruppen så länge, och nu ska lyckas besegra dem på sex veckor.
– Jag bryr mig inte om vem som är president, bara vi blir av med Boko Haram. Gud har ännu inte valt vem som ska styra vårt land, vi hoppas på en bra ledare och fred, säger Bello Adamo.
Cosmas Mamah, Augustine Kangsley och Joy Comas fyller i papper som förhoppningsvis ska ge dem deras nya permanenta röstkort. Foto: Malin Palm
I huvudstaden Abuja pågår utdelningen av röstkort. En kvinna brister ut i ilska, hon kan inte få sitt kort eftersom hon registrerats som man. Valmyndigheten lovar att ett nytt röstkort håller på att tillverkas, men efter en veckas väntande tror hon inte längre på dem.
En grupp kvinnor demonstrerar för den sittande presidenten Goodluck Jonathan och partiet PDP på gatorna i Abuja inför valet den 28:e mars. Foto: Malin Palm
Under skolgårdens mangoträd har ett hundratal personer samlats i en ring. I mitten står fem skrivbord och runt om på marken ligger säckar med tusentals röstkort som ska delas ut.
– Det är fortfarande alldeles för många som inte har kommit. Det är vår största utmaning, att få folk att komma hit och hämta sina kort, säger Patience Okurudili vid valmyndigheten i Abuja.
Patience Okurudili delar ut lappar vid en distributionsstation för röstkort i Abuja till dem som inte har med sitt gamla röstkort. Foto: Malin Palm
Av de nära sjuttio miljoner registrerade röstarna är det ännu tio miljoner personer som inte har hämtat ut sina röstkort. Patience Okurudili tror att det kan bero på en skepsis mot att rösträkningen kommer att gå rätt till.
Inför valet 2011 var det många som registrerade sig flera gånger för att kunna lägga flera röster. Valfusket var utbrett och många gånger var polisen inblandad i fusket. Efteråt utbröt våldsamheter där 800 personer dödades.
– Jag tror inte att det blir några våldsamheter den här gången, Nigerianerna är ett tålmodigt och tolerant folk som vill ha fred och demokrati, säger Patience Okurudili.
En grupp människor från Madagali i Adamawa state har nyligen anlänt till ett flyktingläger i Yola efter de gömt sig undan Boko Haram i i bergen i flera månader. Den lilla staden Yola är vanligen hem åt cirka 330 000 invånare men har idag 16 flyktingläger och internflyktingar som tillsammans hyser öv Foto: Malin Palm
I bergen runtom de tre delstaterna Adamawa, Borno och Yobe där Boko Haram är som starkast gömmer sig ännu minst ett tusental personer. Det är brist på mat och många av de barn som når flyktinglägren efter veckor, i några fall månader, i bergen är undernärda. De tillfälliga sjukvårdsbarackerna har inte tillräckligt med resurser för att ge alla rätt hjälp och i transitlägret Girei 1 utanför Yola har åtta barn hittills dött.
Boko Haram attackerar främst i norra Nigeria. Foto: Courtesy of the University of Texas Libraries/AI
Vid valplakaten utanför oppositionens lokaler säger Bello Adamo att han tror på fred, men att regeringen inte får dra folkets tålamod för långt.
– Här ser vi inte problemet, de flesta röstkorten är utdelade och folket är redo att rösta. Det måste bli ett val, säger Bello Adamo.
Läs också
Boko Haram at a glance (Amnesty International 29 januari 2015)
Nigeria: Nigerian authorities were warned of Boko Haram attacks on Baga and Monguno (Amnesty International 28 januari 2015)
”Min regering ser mig som en statsfiende” – filmare från Nigeria söker asyl i Sverige (Amnesty Press 2 mars 2014)
Granatgevär och kulsprutor når Boko Haram i Nigeria(Amnesty Press 26 april 2014)
Samordnade attacker i tre delstater - ”60 talibaner dödade” (Amnesty Press 27 juli 2009)
Fortsatt jakt på ”talibanrebeller” i Nigeria – 10 000 har flytt sina hem (Amnesty Press 12 januari 2004)
”Islamistiskt uppror” slås ner i norra Nigeria (Amnesty Press 5 januari 2004)
reportage | 2015-02-15 Av: Monica Hansson |