Bortom turiststränderna

I Indiska Oceanen pågår en militär kapplöpning.

böcker | 2019-02-28
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2019

Foto: Historiska Media

Bok: Det nya kalla kriget. Kampen om Indiska Oceanen 

Författare: Bertil Lintner
Förlag:Historiska Media 

Säg Mauritius, Maldiverna eller Seychellerna och de flesta tänker nog på ett exotiskt semestermål i Indiska Oceanen. I Bertil Lintners ”Det nya kalla kriget” är det konkurrerande politiska påtryckningar och handfast militär upprustning som står i fokus. Det räcker med att titta på den karta som förlaget förtjänstfullt har placerat i boken för att förstå områdets strategiska betydelse.       Det lilla landet Djibouti har en oslagbar position på Afrikas horn med den arabiska halvön som granne och öppet vatten ner mot Indiska Oceanen. Landet anses ha världsrekord i antal militärbaser; då USA, Frankrike, Storbritannien, Japan, Italien, Saudiarabien och Kina alla redan har baser. Det ryktas om att även Ryssland och Turkiet är intresserade av baser. Lintner jämför dagens Djibouti med andra världskrigets Casablanca: ”ett centrum för politiska intriger där alla parter i konflikten möts och spionerar på varandra”. 

Kina har under senare år vidgat sina intressesfärer och länder som Japan, USA, Indien och Australien ser med oro på detta. Lintner menar att ”Kinas investeringar och geopolitiska maktspel kommer att avgöra hela regionens framtid”. 

Nya allianser bildas och militärövningarna blir allt viktigare och en bortglömd örepublik mitt i havet får nu en ny strategisk betydelse, varnar Lintner. Hans bok är dessutom en djupdykning i anekdotisk historieskrivning som är roande och lärorik. Dock ett minus för att boken inte har fått en notapparat då hänvisningarna till källor är talrika. 

Ulf B Andersson

böcker | 2019-02-28
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2019