En osannolik historia

Christoph Andersson och Andreas Förster berättar i boken "Nazisten som teg" en osannolik, men sann, historia om nazistisk terror i Tyskland.

böcker | 2018-10-22
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2018

Foto: Norstedts

Bok: Nazisten som teg. Drömmen om att skapa högerextrema terrorceller i Tyskland och Sverige. 

Författare: Christoph Andersson & Andreas Förster 

Förlag: Norstedts 

När SVT förra året visade det tyska TV-dramat ”NSU-hatets underjord” så var det ibland svårt att förstå att detta faktiskt var den verkliga historien om Nationalsozialisticher Untergrund, NSU. Det var en cell av tre övertygade nazister med rötterna i DDR, som mellan 1999 och 2011 mördade nio företagare med invandrarbakgrund och en polis och försörjde sig på framgångsrika bankrån. De skickade i motsats till vänstergerillan RAF, Röda arméfraktionen, inga kommunikéer, och det var en ren slump att de till sist avslöjades år 2011. Endast Beate Zschäpe valde att inte dö och hon dömdes i juli 2018 till livstids fängelse.     

För den som har sett dramaserien är ramberättelsen i ”Nazisten som teg” välbekant men Andersson och Förster kompletterar på en rad sätt denna osannolika historia. Det handlar dels om en detaljerad bevakning av själva rättegången mot Zschäpe men också om en skrämmande inblick i den tyska polisens brottsliga inkompetens. Inte nog med att morden länge behandlades som interna kriminella uppgörelser, de tyska säkerhetstjänsterna också var så insyltade i infiltration av nazistgrupper att även grova brott tolererades. 

I boken ges också en bredare täckning av högerextrem terrorism i norra Europa under de senaste decennierna där Norge hade Anders Behring Breivik och Sverige bland annat Lasermannen John Ausonius och NRA, Nationella revolutionära armén, som åkte fast efter morden på poliser i Malexander år 1999. 

Boken ger en väldokumenterad och skrämmande bild av den högerextrema underjorden. 

Ulf B Andersson

böcker | 2018-10-22
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2018