Genomtänkt bok för unga om känslor och sex

Nathalie Simonssons bok ”Viktigast av allt” riktar sig till tonåringar men även vuxna kan få nya kunskaper och insikter av en bok som täcker in många områden kring känslor och sex.

böcker | 2019-01-26
Av: Vendela Tenor
Även publicerad i AmnestyPress #1/2019
Nathalie Simonsson är en av Sveriges främsta sexualupplysare. Hon har tidigare skrivit ”Världens viktigaste bok, en sexualupplysningsbok för mellanstadiet.

Nathalie Simonsson är en av Sveriges främsta sexualupplysare. Hon har tidigare skrivit ”Världens viktigaste bok, en sexualupplysningsbok för mellanstadiet. Foto: Viggo Lundberg

Bok: Viktigast av allt: om kroppen, känslor och sex
Författare: Nathalie Simonsson
Förlag: Ordfront förlag

Sexualupplysaren Nathalie Simonssons bok ”Viktigast av allt” är uppdelad i sex delar; Kroppen, Könsroller, Känslor, Tillsammans, Respekt och Sex. Det är en bok som täcker i princip allting en tonåring skulle kunna fundera över när det kommer till sin kropp och sina känslor.

Men även vuxna personer kan få nya kunskaper, insikter och tankeställare av boken. Bara för att man blir äldre, betyder det inte att de osäkerheter eller tankar en hade som ung försvinner helt och hållet. Dessutom utvecklas samhället och diskurserna konstant. Detta blev extra tydligt för mig i avsnitten Könsroller och Respekt. Det är två ämnen som alltid kommer vara relevanta och som diskuteras mycket mer nu än vad det gjordes när jag var tonåring.

Eftersom boken täcker så många ämnen och frågor upplever jag ibland att den hoppar tvärt mellan ämnen eller att en fråga avverkas för snabbt. Ibland blir även beskrivningarna lite för generella, något som jag tycker är synd. Men det passar med bokens språk, för samtidigt som det är sakligt lyckas det ändå förmedla en slags trygghet.

 ”Viktigast av allt” är illustrerad av Yosh Tam.

”Viktigast av allt” är illustrerad av Yosh Tam. Foto: Ordfront förlag

Det är som om Simonsson vill säga ”Så här kan det vara, och det är helt ok”. Däremot hade jag klarat mig utan de peppiga uttrycken och uppmaningarna som dyker upp ibland. Att man till exempel ska tycka om sig för den man är känns som en inklämd klyscha, kanske beror det på att jag redan har hört det tusentals gånger. För en tonåring är det kanske exakt det som hen kan behöva höra.

Hela boken har en bra balans mellan fakta, konkreta tips och mer filosofiska funderingar. Däremot tycker jag att nivån på innehållet och språket kan variera. I ett stycke förklaras till exempel vad en snyftning är och att det ibland sker när man gråter och några sidor framåt diskuteras självmord. Risken är att någon som är äldre tycker att boken är för simpel, och någon som är yngre tycker att den är för avancerad.

Boken är framförallt väldigt genomtänkt och alla perspektiv av relationer, känslor och upplevelser är med. Den vänder och vrider på allting, även små saker kan man se på ur flera olika perspektiv. Jag tror att Viktigast av allt är en utmärkt bok att använda som utgångsläge för att diskutera komplicerade, lite pinsamma och jobbiga ämnen. Den kan också vara användbar för att att fräscha upp sina kunskaper och tankegångar, både för unga och vuxna.

Vendela Tenor
[email protected]

Fotnot: En kortare version publiceras i nummer 1/2019.

böcker | 2019-01-26
Av: Vendela Tenor
Även publicerad i AmnestyPress #1/2019