Uganda: Musiken och politiken inför valet nästa år
Hög arbetslöshet och hotad yttrandefrihet gör att missnöjet bland Ugandas unga växer. Landets mest kända popstjärna Bobi Wine har med sina politiska låtar lyckats mobilisera missnöjet. Nu utmanar han president Museveni, som har styrt Uganda i 34 år, i valet som ska hållas i början av nästa år.
Reportage | 2020-06-21 Av: Maxime Persdotter Wallström Även publicerad i AmnestyPress #2/2020 |
Sofia Namatovu har tagit artistnamnet Rita Keisha efter en jamaicansk sångerska som hon fick höra att hon var lik när hon var liten. Hon drömmer om att bli världskänd och turnera över hela världen med sina egna låtar. Foto: Maxime Persdotter Wallström
Ur mobiltelefonens skrälliga högtalare hörs Rita Keishas mjuka röst över en lågmält dansant rytm. På grusplanen i Kampala-stadsdelen Kamwokya dansar hon med mobilen i handen och sjunger med i låttexten som blandar engelska, luganda och swahili. Det är hennes version av artisten Diamond Platnumz bongo flava-hit “African Beauty” – en låt om att göra allt för kärleken.
– Jag skulle aldrig sjunga om politik. Jag pratar inte ens högt om politik, det kan man bli arresterad och torterad för, eller till och med dödad, säger Sofia Namatovu, 20-åringen bakom artistnamnet Rita Keisha.
Sofia Namatovu har växt upp här i slummen i Kamwokya, där musiken är en stor del av livet. Hon har sjungit sedan barnsben, bland annat inspirerad av afrobeatartisten Bobi Wine – som också växte upp här. Då, på 00-talet, kallades han för “the ghetto president” för sina politiska låtar om korruption, fattigdom och svågerpolitik. Nu är smeknamnet mer än bara ett smeknamn – i valet, som är planerat till februari 2021, ställer Bobi Wine upp som presidentkandidat och utmanar president Yoweri Museveni som har styrt Uganda sedan 1986.
Yoweri Museveni har styrt Uganda sedan 1986. Foto: Russell Watkins/Department for International Development
President Musevenis grepp om landet har hårdnat under de senaste åren och invånarnas rättigheter begränsas allt mer. Bland annat har åldersgränsen för presidentkandidater, som skulle ha hindrat 75-årige Museveni från att ställa upp i nästa val, avskaffats. En sociala medier-skatt som begränsar yttrandefriheten online har införts.
Bobi Wine, vars egentliga namn är Robert Kyagulanyi Ssentamu, har på kort tid blivit ansiktet utåt för Ugandas nya opposition. Han och hans politiska rörelse People Power har nu en stor följarskara, särskilt bland landets unga. Uganda har en av världens yngsta befolkningar – över 70 procent är under 30 år. Och frustrationen bland dem ökar.
– Bristen på jobb är det största problemet för oss unga. Vi har ingen frihet, vi kan inte säga vad vi tycker och vi är inte säkra på våra egna gator. Museveni bryr sig bara om sina egna, och vi måste hålla tyst för att skydda oss själva och våra familjer, säger Sofia Namatovu.
Arbetslösheten bland unga är hög och majoriteten av de som arbetar gör det i den informella sektorn, där arbetsvillkoren är dåliga och lönerna låga. Korruptionen är utbredd och unga har små möjligheter att påverka landets politik.
Bobi Wine blev 2017 invald i parlamentet och sedan dess har pressen på landets opposition ökat.
Bobi Wine och representanter från People Power har utsatts för hot, godtyckliga gripanden, misshandel och hindrats från att hålla politiska möten. 2018 sköts Bobi Wines chaufför till döds i vad som tros ha varit ett mordförsök på Bobi Wine. Polisen och militären har brutalt slagit ner fredliga protester och dödat demonstranter, senast i februari då två People Power-anhängare dödades. I och med Bobi Wines framgångar har också musiken hamnat i skottlinjen. Och när de ungas idoler hotas ökar missnöjet bland dem ännu mer, tror Sofia Namatovu.
Bobi Wine (Robert Kyagulanyi) på kampanjmöte i Hoima den 25 september 2019. Nästa år ska han ställa upp i presidentvalet och utmana sittande presidenten Yoweri Museveni som har styrt sedan 1986. Foto: Sally Hayden/SOPA Images/Shutterstock/TT
För Sofia Namatovu blir valet 2021 det första då hon får rösta, och hon har stora förväntningar på sin barndomsidol. Om Bobi Wine vinner valet kommer allt bli bra, säkert bara på några månader, säger hon:
– Jag hoppas att han vinner. Bobi Wine kommer från ingenting, precis som vi. Han står bakom människorna från ghettot och han vill ge oss unga jobb och inkomst. Han vill ge oss vår frihet.
På ett dammigt torg står en gammal man och säljer chapati från en vagn. Några hönor letar mat i det öppna avloppet som trögt flyter genom slummen. Katende Hood står bredvid och planerar helgens dansuppvisning med några ungdomar. De som passerar, gamla som unga, hälsar glatt – alla känner Katende Hood. Han är engagerad i slummens ungdomscenter Treasure Life Youth Center och vet hur livet för många av invånarna här är.
– Många barn går inte i skolan och deras familjer har inte alltid tillräckligt att äta, berättar han. Och du kan nog tänka dig hur det ser ut här när det regnar. Avloppen svämmar över och folk blir sjuka direkt.
Katende Hood säger att musik kan förändras människors liv. Det är viktigt att engagera de unga så att de kan göra något värdefullt med sitt liv, så att de inte börjar röka gräs eller slåss, anser han. Foto: Maxime Persdotter Wallström
När Katende Hood själv var tonåring stal han handväskor och sålde droger i gränderna i Kamwokya. Men efter att flera av hans vänner dött i aids tog han sig i kragen. Under namnet Hoody K gör han nu musik och skriver låtar om kärlek, men även om hiv/aids och vikten av att ha säkert sex. Inte heller han skriver om politik, men även för musiker som inte gör det krymper rörelseutrymmet, säger Katende Hood.
Regeringen lade 2019 fram ett lagförslag som innebär att musiker måste registrera sig för att få en licens, som kan dras tillbaka om de bryter regler om exempelvis “anständigt språk”. Låtar, videos och filmmanus måste godkännas av staten innan de släpps. Organisationen Freemuse, som försvarar yttrandefriheten för musiker och konstnärer, tillsammans med världsstjärnor såsom Bono och Femi Kuti, fördömde lagförslaget för att vara en allvarlig inskränkning av yttrandefriheten.
– President Museveni vill komma åt Bobi Wine, men lagen skulle drabba alla oss musiker. Det finns inga gränser för vad Museveni kan göra, säger Katende Hood.
Bobi Wine, som har fått över 100 konserter inställda, är inte den enda musiker som har utsatts. Sommaren 2019 avled artisten och People Power-aktivisten Ziggy Wine efter att ha hittats med svåra brännskador, två avklippta fingrar och ett utslitet öga.
Enligt myndigheterna hade han råkat ut för en motorcykelolycka, men många, inklusive Wines familj, tror inte på det påståendet. Flera musiker har arresterats och dömts för att i låttexter ha förolämpat president Museveni, exempelvis artisten Viboyo för att han i en låt kallat presidenten “buttocks” (rumpa). I mars deporterades den sydafrikanska popstjärnan Yvonne Chaka Chaka från Uganda när hon skulle uppträda på inbjudan av Bobi Wine.
Sabiti Makara, professor i statsvetenskap på Makerere-universitetet i Kampala, ser allvarligt på utvecklingen gällande mänskliga rättigheter i Uganda.
– Statens förtryck blir värre för varje dag som går, säger Sabiti Makara. De unga känner sig svikna av staten som inte gör tillräckligt för att skapa jobb eller se till att människor får vård och har någonstans att bo. Vissa unga vänder sig inåt och ger upp, andra går ut på gatorna och protesterar, men möts av tårgas och kulor.
Utanför Treasure Life Youth Center målar en ung man ett minnesporträtt på en Kamwokya-bo som dog för några veckor sedan. Några av områdets yngre invånare står och tittar på. Foto: Maxime Persdotter Wallström
Bobi Wine hade aldrig kommit dit han är i dag utan musiken, menar Sabiti Makara. Det är så han skapar en relation med sina anhängare – och skapar hopp bland unga om att samhället går att förändra. Men baksidan är att musiken, som enligt Sabiti Makara tidigare påverkats jämförelsevis lite av statens påtryckningar, nu har blivit en allt viktigare måltavla för president Museveni:
– Det informella civilsamhället, exempelvis musiker och konstnärer, är en av få delar av vårt samhälle som har varit relativt fredat, men nu hotas det allt mer. Musiken har politiserats och konserter anses vara ett hot för att de samlar människor som tolkas vara kritiska mot regeringen.
När utrymmet för befolkningen att uttrycka sitt missnöje minskar växer spänningarna i samhället, säger Sabiti Makara:
– Att avskaffa åldersgränsen för presidentkandidater var att öppna Pandoras ask. Den var det sista konstitutionella skyddet av demokratin och nu har en stor del av befolkningen fått nog.
Bobi Wine har enligt Sabiti Makara lyckats kanalisera missnöjet. Han representerar de icke-privilegierade i Uganda – inte bara människor från slummen, utan alla som känner sig lurade av staten, som i decennier har blivit lovade ett bättre liv men inte har fått något för det. Men det räcker inte, säger Sabiti Makara:
– I ett fritt och rättvist val hade Bobi Wine kanske haft en chans, men valet kommer inte vara fritt. Jag är rädd för hans skull, han går inte säker. Risken finns att han inte överlever fram till valet. Om han gör det så kommer han ändå inte vinna, det är omöjligt.
Framtidens musiker? Katende Hood är engagerad i Kamwokyas ungdomscenter Treasure Life Youth Center. Just nu bygger han en musikstudio som under namnet Jam Jam Recordz ska erbjuda unga från slummen att kunna spela in musik gratis. Foto: Maxime Persdotter Wallström
På andra våningen i ett hus i Kamwokya sitter Katende Hood på huk och packar upp en synt ur ett frigolitpussel. I lådor staplade mot väggarna ligger ett mixerbord, mikrofoner och sladdtrassel. Om bara ett par veckor kommer oredan ha förvandlats till en fullfjädrad musikstudio. Planen är att de som kan betala för att hyra studion gör det – så att ungdomar från slummen kan använda den gratis, berättar Katende Hood.
– Musik kan förändra liv, alla människor berörs av musik på ett eller annat sätt. Det är viktigt att vi engagerar de unga så att de gör något värdefullt av sina liv.
Katende Hood är orolig för vad som kommer att hända fram till valet. Många människors hopp har tänts av Bobi Wine och People Power, vilket ökar risken för besvikelse, frustration och därmed också våld. Att en miljon unga kanske inte kommer att kunna rösta i valet, då parlamentet meddelat att det inte finns tid eller resurser att registrera nya väljare, kan bli till en missnöjets gnista.
Katende Hood tycker dock inte att Bobi Wine är den bästa presidentkandidaten för Uganda – han är för ny i politiken, för oerfaren. Men ändå kommer han att rösta på Kamwokya-popstjärnan:
– Bobi Wine kommer inte att vinna, men han är det enda alternativet vi har.
Maxime Persdotter Wallström
[email protected]
Uganda
Huvudstad: Kampala
Politik: Brittisk koloni till 1962. 1971 tog general Idi Amin makten. Idi Amin styrde med brutala metoder och 1972 deporterades de flesta inom den asiatiska minoriteten på 80 000 personer. Med hjälp av Tanzanias armé störtades han 1979.
Milton Obote, premiärminister och president 1962-1971, återkom till makten. 1981 inledde Yoweri Museveni ett uppror mot Obote och ett blodigt inbördeskrig pågick till 1985. Sedan 1986 har Museveni styrt Uganda. Oppositionen har varit splittrad och sedan flerpartival tilläts 2005 har Museveni anklagats för valfusk.
Yta: 241 038 km2 (Sverige 449 964 km2)
Befolkning: 45 miljoner.
People Power
People Power, Our Power eller People Power Movement är en politisk rörelse som leds av Robert Kyagulanyi (Bobi Wine). Rörelsens viktigaste frågor är att stoppa korruption och kränkningar av mänskliga rättigheter, stärka rättssäkerheten och att förbättra livet för landets unga.
Anhängarna använder ofta röda baskrar som en symbol för rörelsen. I slutet av 2019 förbjöds dock civila att använda baskrarna.
People Power är inte ett politiskt parti och Bobi Wine är invald i parlament som en oberoende kandidat. Flera parlamentsledamöter från olika partier (även presidentens NRM) har uppgett att de är medlemmar i People Power.
Läs också
Uganda: Opposition Leader Reported Tortured by Police (Human Rights Watch 28 april 2020)
Uganda: Activist arrested for criticising the president: Kakwenza Rukirabashaija (Amnesty International 20 april 2020)
Uganda: Constitutional Court nullifies law used to prohibit protests (Amnesty International 27 mars 2020)
Ugandan authorities must ensure adequate compensation for Stella Nyanzi over wrongful conviction and travesty of justice (Amnesty International 21 februari 2020)
Uganda: Detention of Bobi Wine is a shameless attempt to silence dissent (Amnesty International 30 april 2019)
Reportage | 2020-06-21 Av: Maxime Persdotter Wallström Även publicerad i AmnestyPress #2/2020 |