Mordjakt i Mubaraks Egypten

Tarik Saleh har använt det verkliga mordet på den libanesiska sångerskan Suzanne Tamim år 2008 som inspiration för sin fiktiva historia i ”The Nile Hilton Incident”, en film som har gjort ett internationellt segertåg.

filmer | 2017-11-30
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2017

Film: The Nile Hilton Incident

Regi&manus: Tarik Saleh

Skådespelare: Fares Fares, Mari Malek

Land: Sverige/Danmark/Tyskland

Kommissarie Noredin (Fares Fares).

Kommissarie Noredin (Fares Fares). Foto: Scanbox

Tarik Saleh har använt det verkliga mordet på den libanesiska sångerskan Suzanne Tamim år 2008 som inspiration för sin fiktiva historia i ”The Nile Hilton Incident”, en film som har gjort ett internationellt segertåg. Mordet på Suzanne Tamim fick stor uppmärksamhet i Egypten då anstiftaren var parlamentsledamot med goda kontakter till president Hosni Mubarak.

I den här filmen är det sångerskan Lalena som hittas död på Nile Hilton. Hotellstäderskan Salwa råkar bli nyckelvittne. Den egyptiska polisen genomför en tafflig brottsplatsundersökning med kommissarie Noredin (Fares Fares) i spetsen. Det är januari 2011, de sista skälvande veckorna i Mubaraks Egypten. Korruptionen är satt i system och polisen ägnar sig utan blygsel åt beskyddarverksamhet, misshandel av gripna och för Noredin är det inget speciellt att ta en mördad persons pengar och stoppa dem i egen ficka. Han är ständigt rökande ensam själ utan illusioner.

Det blir mycket bilåkande, kanske ett sätt att skapa Kairo-känsla, då filmen i övrigt är inspelad i Marocko. En viktig bihandling i filmen är de sudanesiska invandrare som sköter ”skitjobben” i Egypten och Salwa som blir vittne till mordet skildras på ett trovärdigt sätt av Mari Malek.

Trots att Fares Fares är lysande i sin rolltolkning så känns det till sist som intrigen skruvas några varv för mycket.

Ulf B Andersson

filmer | 2017-11-30
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2017