Mordet på Munir: Den dömde mördaren är nu en fri man

Den 7 september är det 18 år sedan den indonesiske människorättsförsvararen Munir Said Thalib mördades på ett flygplan från det indonesiska flygbolaget Air Garduda. Den 29 augusti blev Pollycarpus Budihari Priyanto, som har dömts för mordet, en fri man. Amnesty International kräver att utredningen av mordet fortsätter.

reportage | 2018-09-01
Haags borgmästare Jozias van Aartsen och Suciwati Munir inviger i april 2015 en gata som bär den mördade Munirs namn.

Haags borgmästare Jozias van Aartsen och Suciwati Munir inviger i april 2015 en gata som bär den mördade Munirs namn. Foto: Karen Veldkamp/AI

Den tidigare Garuda-piloten Pollycarpus kom den 29 augusti tillsammans med sin fru Yosepha Hera Iswandari till en kriminalvårdsanstalt i Bandung på västra Java. Han anmälde sig och efter 20 minuter kom han ut som en officiellt fri man.

Enligt The Jakarta Post sade Pollycarpus till journalister att han var lättad över att vara fri men att han avtjänat sitt straff utan att ha en aning om varför han dömts för mordet på Munir.

I december 2005 dömdes Pollycarpus till 14 års fängelse. Efter flera rättsliga turer fastställdes till sist domen år 2008 men avkortades år 2014 och Pollycarpus fick frigång där han skulle anmäla sig till kriminalvården en gång i månaden. Den 29 augusti ansågs han ha uppfyllt villkoren och blev officiellt frigiven.

Den 7 september 2004 dog Munir ombord på ett Garuda-plan som var på väg till Amsterdam. Munir hade tackat ja till att ett stipendium från nederländska staten för att bedriva universitetsstudier i Utrecht.

Pollycarpus skulle enligt åtalet ha serverat Munir ett glas juice under den första delen av flygningen som gick mellan Jakarta och Singapore.

Pollycarpus var inte i tjänst under flygningen. Han ska enligt domen ha avstått sin plats i business class till Munir. Sedan ska han sett till att en stor portion arsenik hälldes i juicen. Men i domen sägs att arseniken inte hälldes i juicen utan i stället placerades i stekta nudlar som serverades till Munir.

I Singapore ringde Munir sin fru, Suciwati, och sade att han kände sig dålig. När planet närmade sig Amsterdam avled han. När planet landat i Amsterdam obducerades kroppen och man fann att Munir hade mördats genom arsenikförgiftning.

Munir mördades med arsenik på ett flyg till Amsterdam.

Munir mördades med arsenik på ett flyg till Amsterdam. Foto: Wikimedia

Munir var en av Indonesiens mest kända människorättsförsvarare och grundade organisationen KontraS. Munir var vid sin död chef för MR-gruppen Imparsial, en grupp som fortsatte att vara kritisk mot militärens inflytande, även sedan general Suharto hade tvingats avgå 1998 efter att ha styrt sedan den blodiga kuppen hösten 1965.

Hösten 1999 hade Munir fått regeringens uppdrag att ingå i den kommission som skulle utreda övergreppen i Östtimor i slutet av den indonesiska ockupationen.
I december 2000 tilldelades Munir Right Livelihood-priset och i samband med prisutdelningen i Stockholm besökte han också svenska Amnesty. Han intervjuades i Amnesty Press nummer 1/2001.

Munir hade också tilldelats utmärkelser från Unesco och Yap Thiam Hien-priset, den högsta människorättsutmärkelsen i Indonesien.

Efter att Pollycarpus den 29 augusti definitivt blivit fri krävde Amnesty International att utredningen av mordet fortsätter.

– Myndigheterna fortsätter att vara motvilliga att följa upp med fler åtal mot de som har sagts ligga bakom mordet, sade Usman Hamid, chef för Amnesty Indonesien.

Han pekade på att den tidigare presidenten Susilo Bambang Yudhoyono underlät att väcka åtal mot de misstänkta anstiftarna av mordet.

– Trots löften under valkampanjen år 2014 har president Joko Widodos nuvarande administration inte lyckats bättre, ansåg Usman Hamid.

Den indonesiska säkerhetstjänsten BIN har utpekats som ansvariga för mordet på Munir. Den dåvarande chefen för BIN, A M Hendropriyono, har förnekat att han var inblandad. Muchdi Purwoprandjono, då biträdande BIN-chef, ställdes inför rätta men friades.

Till de många frågetecken som finns kring utredningen av mordet på Munir hör den oberoende utredning om mordet som gjordes år 2005. Den har ännu inte offentliggjorts och originalet har rapporterats vara försvunnet. Många tror att denna utredning innehåller utpekande av de som bar ansvaret för att Munir dödades med arsenik ombord på flyget till Amsterdam.

Ulf B Andersson

Läs också

Brännpunkt Jakarta (Intervju med Munir i Amnesty Press 13 februari 2001)

Läs mer från Amnesty Press

Indonesien:”Undersök Munirs död” (20 oktober 2017)

Spionchef friad för mordet på Munir (6 januari 2009)

Munir Thalibs mördare dömd (25 januari 2008)

Garduda-chef greps för mordet på Munir (16 april 2007)

Proteststorm mot friande dom i fallet Munir (11 oktober 2006)

Två år efter mordet: Vem mördade Munir? (7 september 2006

Indonesien: Munirs änka dödshotad (22 november 2004)

reportage | 2018-09-01