Massiva protester mot USA:s nye president Donald Trump
Tusentals personer marscherade mot USA:s ambassad i Stockholm dagen efter att Donald Trump den 20 januari tillträtt som president i USA. Över hela världen anordnades liknande marscher för kvinnors rättigheter och totalt deltog flera miljoner i de totalt över 600 marscher som organiserades.
reportage | 2017-01-22 Av: Charlie Olofsson Även publicerad i AmnestyPress #1/2017 |
Anna Lindenfors, generalsekreterare i svenska Amnesty, uppmanade deltagarna att ”stå upp för det vi tror på”. Foto: Charlie Olofsson
– Världen går in i ett nytt tidevarv nu. Vi vet väldigt lite om vad som kommer hända och vilka svallvågor det får i världen, sade Amnestys generalsekreterare Anna Lindenfors när hon talade i samband med lördagens marsch i Stockholm.
Norrmalmstorg var samlingsplats och det blev snabbt trångt när tusentals personer anslöt.
– Man kan gripas av oro och framtidsångest eller göra som vi gör idag – stå upp för det vi tror på, sade Anna Lindenfors.
I sitt tal pekade hon ut några av de utmaningar som USA står inför. Hon nämnde bland annat fånglägret på Guantánamo, polisvåldet – som framför allt slår mot den afroamerikanska befolkningen – och mödradödligheten, som skördar två-tre kvinnoliv varje dag.
– Mödradödligheten i USA är nästan fyra gånger så hög bland afroamerikanska kvinnor jämfört med bland vita, och nu vill man avskaffa den allmänna sjukvården, sade hon och fortsatte:
– Vi har inte tid att tappa hoppet. Låt oss i stället vända oron till kämpaglöd.
Marschen mot USA:s ambassad arrangerades av Women's March Stockholm, en systerorganisation till Women's March on Washington, som också hölls i lördags och samlade närmare en halv miljon deltagare. Sammanlagt hölls 673 marscher världen över under lördagen och arrangörerna uppskattar det totala antalet deltagare till över 4,7 miljoner. Lördagens manifestation skulle därmed vara den största globala protesten sedan 15 mars 2003 då miljoner människor protesterade mot det krig mot Irak som USA och Storbritannien. Uppskattningarna om antalet deltagare den gången varierar mellan 8 och 30 miljoner.
Tusentals personer slöt upp vid samlingen på Norrmalmstorg i Stockholm. Foto: Charlie Olofsson
På Norrmalmstorg var det fullt framför scenen och vissa fick stå bakom scenen och lyssna. Många bar regnbågsflaggor eller banderoller med budskap som ”Dump Trump”. Här och var syntes också de rosa mössorna som har blivit en symbol för marschen i Washington. Framme på scenen avlöste talarna varandra. En bred representation av organisationer stod bakom arrangemanget. Bland talarna fanns bland annat Louise Lindfors (Fredrika Bremer Förbundet), Frida Sandegård (RFSL), Kristina Ljungros, (RFSU), Victoria Kawesa (Fi) och Birgitta Ohlsson (L).
– Det amerikanska folket har valt Trump till president och det måste vi acceptera, men det innebär inte att vi måste stå svarslösa inför hur han har sänkt tröskeln för det politiska samtalet, sade Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Liberalerna, i sitt tal.
Victoria Kawesa från Feministiskt Initiativ ville inte ens nämna Donald Trump vid namn. Foto: Charlie Olofsson
Victoria Kawesa, talesperson för Feministiskt Initiativ, ville inte ens nämna den nya presidentens namn. Hon drog en parallell från det politiska läget i USA till Sverige och högerextrema gruppers frammarsch här.
– Vi får inte glömma vilka det är som drabbas hårdast av den här utvecklingen: Svarta, bruna, nationella minoriteter, muslimer, ursprungsbefolkningar, personer med funktionsvariation, hbtqi-personer och flyktingar som riskerar sina liv på väg mot trygghet medan vi stänger våra gränser, sade hon.
Kristina Ljungros, ordförande för RFSU, talade om hotet mot aborträtten i USA. Hon beskrev hur aktivister får agera sköldar utanför vissa kliniker för att skydda kvinnor som söker vård från abortmotståndarnas påhopp. Abort är lagligt i USA efter ett beslut i Högsta domstolen 1973, men flera delstater har på olika sätt försökt begränsa aborträtten och Donald Trump har öppnat för ytterligare inskränkningar. Under valrörelsen sade han till exempel att han vill att kvinnor som har tagit emot abortvård ska kunna straffas.
I Stockholm gick marschen från Norrmalmstorg till USA:s ambassad. Foto: Charlie Olofsson
Det var en mörk bild som målades upp av talarna under samlingen på på Norrmalmstorg, men samtidigt uppmanades åhörarna till handling. Kristina Ljungros drog en parallell till förra årets internationella organisering mot förslaget om skärpt abortlagstiftning i Polen. Efter stora internationella protester och kritik från det internationella samfundet röstades lagförslaget ner i Polens parlament.
– Att vi står här idag, tillsammans med alla andra som demonstrerar på andra platser i världen – det spelar roll, sade Kristina Ljungros från scenen.
Hit men inte längre. Polisen hade spärrat av på gott avstånd från USA:s ambassad. Foto: Charlie Olofsson
Det hade börjat skymma när det sista talet avslutades och marschen mot USA:s ambassad tog fart. Bland slagorden hördes den tidigare presidentfrun Michelle Obamas ord ”when they go low, we go high”, från hennes tal i somras. Marschen gick längs Strandvägen men stoppades av polis och kravallstängsel strax efter Berwaldhallen, cirka hundra meter från ambassaden.
Efter marschen fick Amnesty Press en kort intervju med generalsekreterare Anna Lindenfors. Vi frågade om hon tycker att Amnestys deltagande i marschen – i Washington såväl som i Stockholm – innebär att Amnesty tar ställning inrikespolitiskt innan Donald Trump ens har hunnit börja driva sin politik.
– Nej, inte alls. Vi marscherar inte mot Trump utan i solidaritet med grupper som får sina mänskliga rättigheter kränkta, sade hon.
Anna Lindenfors beskriver marschen som en global manifestation för mänskliga rättigheter och tycker att det är viktigt att Amnesty deltar:
– Vi tar inte ställning till enskilda politiker utan utgår alltid från mänskliga rättigheter. När vi nu ser att vissa gruppers rättigheter ifrågasätts är det viktigt att vi står upp för det samhälle vi vill vara med och bygga.
Charlie Olofsson
[email protected]
Fotnot: En kortare version publicerades i nummer 1/2017.
Läs också
Inside the Historic Women's March on Washington (Rolling Stone 22 januari 2017)
reportage | 2017-01-22 Av: Charlie Olofsson Även publicerad i AmnestyPress #1/2017 |