MR-DAGARNA I UMEÅ: Rita Mahato fick Per Anger-priset och "Den tomma stolen" fick världspremiär
Rita Mahato är årets Per Anger-pristagare. Hon är människorättsförsvararen som arbetar för våldsutsatta kvinnor i Nepal och fick motta sitt pris i Umeå. På MR-dagarna i Umeå firar Per Anger-priset också tio år med världspremiär för berättarföreställningen ”Den tomma stolen”.
reportage | 2014-11-14 Av: Åsa Wallin |
Rita Mahato fick Per Anger-priset av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Åsa Wallin
Rita Mahato får den svenska regeringens eget pris för mänskliga rättigheter, Per Anger-priset. Hon belönas för sitt viktiga och osjälviska arbete för våldsutsatta kvinnor i ett patriarkaliskt samhälle.
Det tjocknade sig i kulturminister Alice Bah Kuhnkes hals när hon välkomnar pristagaren upp på scenen.
En statyett där silvermängdens vikt motsvarar ett människohjärtas, 300 gram, gick från Kuhnkes hand till Mahatos i Umeås Folkets hus.
Salen Idun är fullsatt.
En stolt pristagare i Umeå. Foto: Åsa Wallin
Rita Mahatos tal är på nepali. Tolken hejdar henne när styckena blir för långa, genom att försiktigt lägga en hand på hennes axel. Mahato säger att kvinnors situation inte kommer att förändras om inte kvinnorna själva organiserar sig. Det finns inget annat sätt att bryta tystnadens kultur, säger hon. Hennes engagemang bottnar i egna erfarenheter. Som 13-åring blev hon bortgift och illa behandlad av sin nya familj.
Några år senare fick hon hjälp från WOREC, Women’s Rehabilitation Centre, där hon nu är aktiv. Organisationen samarbetar med Amnesty International, som stöttar och medvetandegör kvinnor om sina rättigheter. I Nepal är barnäktenskap förbjudet men förekommer ändå. Fotnot: Läs också intervju med Rita Mahato (Amnesty Press 11 november)
Den tomma stolen
Den tomma stolen är en läsning baserat på intervjuer med de tidigare Per Anger-pristagarna. Foto: Åsa Wallin
Tio stolar står på rad. In kommer tio män och kvinnor i svarta kläder. De bär på varsin svart pärm, sätter sig ner och börjar tala en och en. I bakgrunden projiceras namn och bild upp på den person som uppläsaren föreställer.
De är de tio Per Anger-pristagarna. Det som sägs bygger på intervjuer med dem och deras anhöriga. Natalie Cleo Missaoui gestaltar Sapyiat Magomedova från Dagestan. Hon berättar med kraft om hur det är mammans förtjänst att hon blev jurist. Mormoderns inställning speglade samhällets: vad ska flickor med utbildning till när deras arbete finns i inom hemmets väggar? Mamman insisterade på utbildningen och sålde huset.
Hedda Krausz Sjögren står för idé och produktion. Hon har tidigare arbetat med den dokumentära uppläsningen Seven och och En värld att leva i, som handlar om svenska Amnesty.
Fredrik Lindegren läser Gennaro Verolino, Staffan Ling läser Sebastian Bakare och Anja Persson läser Yolanda Becerra. Foto: Åsa Wallin
De bygger på samma idé: att låta personer med en röst i samhället läsa upp människorättsaktivisternas repliker, de som inte alltid har en röst. Vi får höra om mentala överlevnadsstrategier när hoppet verkar ute. Om att sitta fängslad dag ut och dag in, år ut och år in med handklovar. Om att vara utan vatten. Om att förlora sin personlighet. Om psykofarmaka som tvångsmässigt injiceras, men också om hopp. Om drivkraften för mänskliga rättigheter som en nödvändighet.
Pierre Schori läser Taghi Rahmani, gift med Narges Mohammadi, Maud Edgren-Schori läser Natalja Pintjuk, gift med Ales Bialiatski och Natalie Cleo Missaoui läser Sapyiat Magomedova. Foto: Åsa Wallin
Drömmen om ett fritt samhälle. Önskan om att kunna träffas på torget och säga sin mening. Om att barnen ska kunna gå i skolan istället för att arbeta. Under 2015 kommer Den tomma stolen fortsätta i ny form tillsammans med skolor runt om i landet för att lyfta intresset om människorättsfrågor och demokrati.
Fakta: Per Anger-priset
• Per Anger-priset, till minne av den svenske diplomat som tillsammans med den mer kände kollegan Raoul Wallenberg utfärdade svenska skyddspass till ungerska judar undan Förintelsen, instiftades av regeringen 2004 och delas årligen ut till någon som gjort ”stora demokratifrämjande eller humanitära insatser”.
• Priset delas ut av en jury som utses av Forum för levande historia. En grupp organisationer som valts ut av Forum för levande historia har möjlighet att nominera pristagare; Amnesty, Afrikagrupperna, Diakonia, Civil Rights Defenders, Svenska FN-förbundet, Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, Reportrar utan gränser, Svenska Kyrkan och Svenska Pen.
Tidigare pristagare
_ 2004 Gennaro Verolini_ Påvlig diplomat som arbetade mot nazisternas förföljelser av judar i Ungern under andra världskriget
_ 2005 Arsen Sakalov _ ingusjisk medborgarrättsaktivist
_ 2006 Ales Bialiatski _ Författare och medborgarrättsaktivist i Vitryssland
_2007 Organización Feminina Popular _ Medborgarrättsorganisation i Colombia
_2008 Sebastian Bakare _ Anglikansk biskop i Zimbabwe
2009 Brahim Dahane Medborgarrättsaktivist från Västsahara
_ 2010 Jelena Urlajeva _ Medborgarrättsaktivist i Uzbekistan
2011 Narges Mohammadi Människorättsaktivist i Iran
2012 Sapiyat Magomedova Människorättsadvokat i Dagestan
_ 2013 Justine Ijeomah_ Människorättsaktivist i Nigeria
Läs mer från Amnesty Press om Per Anger-pristagare
Arsen Sakalovs kamp för rättvisa hedrades (4 oktober 2005)
Organizacion Femenina Popular: Kan det kallas för fred? (Nr 5/2007)
Jelena Urlajeva Orädd människorättskämpe tilldelas årets Per Anger-pris (15 november 2010)
Narges Mohammadi/Brahim Dahane: Sorg och glädje vid utdelningen av Per Anger-priset (17 november 2011)
MR-dagarna i Göteborg: Sapiyat Magomedova fick årets Per Anger-pris (14 november 2012)
”Mr Human Rights” fick pris (Amnesty Press nr 5/2013)
MR-DAGARNA: Justine Ijeomah fick årets Per Anger-pris
Läs också
Läs mer om Per Anger-priset på Forum för levande historia
Läs också Kvinnors liv (svenska Amnesty)
reportage | 2014-11-14 Av: Åsa Wallin |