Barnens nobelprisvinnare utsedd

reportage | 2003-04-24

En internationell barnjury utsåg Maggy Barankitse att motta World's Children Prize för sitt arbete med föräldralösa barn i krigets Burundi. 288 000 barn i 26 länder har samtidigt röstat fram årets Global Friends' Award, som tilldelades James Aguer för att ha räddat tusentals bortrövade barn ur tvångsarbete i Sudan. Den brasilianska organisationen Pastoral da Crianças 155 000 volontärer tilldelades ett hederspris.

Stämningen var god när årets mottagare av The World's Children's Prize for the Rights of the Child, WCPRC, utsågs på Lava i Kulturhuset i Stockholm i tisdags. Priset brukar också kallas för "barnens nobelpris". Musik- och dansgruppen Imizano från Kapstaden i Sydafrika inledde tillställningen med rytmiska trummor och inspirerad dans till allas glädje.

16-åriga ordföranden i juryn Laura Hannant från Kanada höll ett engagerat tal i vilket pristagarna annonserades. Filmvisning från pristagarnas arbete och en presentation av den internationella barnjuryn, där var och en presenterade sig på sitt eget språk, hanns också med.

Från vänster: Maria José da Conceição Ferreira, representantant för Pastoral da Crianças 155 000 volontärer, Dr Zilda Arns Neumann, grundare av Pastoral da Crianças, Maggy Barankitse, mottagare av World's Children Prize, och James Aguer, som tilldelades Global Friends' Award.

Maggy Barankitse belönas för att i tio års tid ha hjälpt 10 000 föräldralösa barn med hem och skola och därmed en bättre framtid. Barnen i Burundi är särskilt utsatta i det utdragna inbördeskriget. Maggy Barankitse riskerar sin egen säkerhet när hon uppmärksammar och kritiserar politikers, arméns och rebellernas övergrepp av barnens rättigheter.

James Aguer och hans medarbetare har kartlagt hur 20 000 barn och kvinnor kidnappats i södra Sudan. Han har fängslats otaliga gånger de senaste 13 åren i sin kamp för de bortförda barnen, som utnyttjas som arbetskraft och soldater.

Den brasilianska organisationen Pastoral da Crianças 155 000 volontärer består till största delen av fattiga kvinnor som räddar livet på barn i området där de bor genom sitt ideella arbete.

Ett allvar inför de odrägliga villkor som otaliga av världens barn lever under genomsyrade också tillställningen, vilket aktualiserades av att en av de tolv i juryn, Charles Opiro från Uganda, förhindrats från att resa till Stockholm av säkerhetspolisen i sitt hemland.

  • Barn uppfattas alltjämt som ett problem i många länder. Vi måste tillsammans stå upp för barns rättigheter runt om i världen, sa Laura Hannant.

WCPRC arbetar för att engagera såväl vuxna som barn i att ta ställning för barns rättigheter, och har samarbete med organisationer i 35 olika länder. Samtidigt syftar olika projekt till att föra barn samman och skapa möten mellan framtidens vuxna.

Priset är instiftat av den svenska organisationen Barnens värld, vars medlemmar inkluderar Caritas, Diakonia, Forum Syd, Lutherhjälpen, Rädda Barnen, Röda Korset, och Sida.

Bland de så kallade Hedersvuxenvännerna och beskyddarna av barnens priser återfinns drottning Silvia, Nelson Mandela, statsminister Göran Persson och Östtimors president Xanana Gusmão.

Prisceremoni för årets pristagare hålls den 28 april på Gripsholms slott i Mariefred. Den totala prissumman är 500 000 kronor.

Text och bild: Alex Amnéus

reportage | 2003-04-24